29 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това е Audi Q8: първи опит при SUV-купетата на "четирите ринга"

Дългоочакваното SUV-купе Audi Q8 вече е официален факт. Първият подобен модел на марката от Инголщад бе представен на специално мероприятие в Китай, като определено новият модел е доста интересен и напомня силно за едноименния концепт, представен през пролетта в Женева.

Q8 е малко по-къс от Audi Q7, като също е изграден на модулната платформа MLB на Volkswagen Group. Дължината на новото купе с повишена проходимост е 4990 мм, ширината - 1710, а височината - 1710 мм. Междуосевото разстояние е точно 3 метра, като това е позволило 605 литра обем на багажника (спрямо 770 на Q7), който нараства до 1755 литра при свалени задни седалки.

И като споменаваме седалки, новият Audi Q8 се предлага (логично) само с 5 места, за разлика от събрата Q7. Пътният просвет на новия модел е 254 мм, а благодарение на използване на алуминий и високо якостна стомана в конструкцията, теглото на най-тежката модификация в гамата е малко над 2100 кг.

За задвижването на новото SUV-купе ще се използват дизелови и бензинови 3-литрови двигатели, всичките "меки" хибриди, с 48-волтова система и стартер-генератор. Бензиновата версия 55 TFSI ще се предлага с 8-степенен автоматик и 340 конски сили, а дизеловият вариант 50TDI с 286 к.с. и 7-степенна трансмисия с двоен съединител. Задвижването ще е фирменото quattro с Торсен диференциал, като освен 4 задвижващи, Audi Q8 ще предлага и 4 завиващи колела. Кросоувърът ще е с три варианта на окачването, включително адаптивно въздушно, способно да променя височината на клирънса с до 9 см.

Дизайнът на новия модел определено е внушителен, като основен елемент е новата осмоъгълна предна решетка, както и снижаващата се линия на покрива. Някои стилистични елементи по каросерията намигват към оригиналното Audi quattro от миналия век, а други подсилват офроуд визията на новия SUV. Салонът е доминиран от нова мултимедийна система с 10,1-инчов дисплей на централната конзола, под който е добавен още един по-малък тъчскирйн, контролиращ функции като климатика.

Audi Q8 предлага и богата гама системи за сигурност и асистиране на водача, като адаптивен круиз контрол, 360-градусова камера, асистент за кръстовища, за смяна на лентите и др. Догодина се очаква и функция за дистанционно и автономно паркиране на автомобила в гараж, което ще се контролира от смартфон.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 1
+ 0
- 0
sffsdf31736
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.