20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Това е новото поколение Audi A8 (галерия и видео)

Изцяло новото поколение на флагмана Audi A8 дебютира днес на специално събитие в Барселона. Топлимузината на "четирите ринга" не впечатлява с кой знае каква промяна по външния вид, а най-вече с куп нови технологии.

Що се отнася до дизайна, разпознаваемостта на това, че пред вас е ново поколение на модела идва най-вече от новата еднообемна решетка на предния капак и обновените светлини отпред и отзад. Audi A8 също така е нарастнал на размери спрямо предшественика си и е добавил три нови цвята на каросерията. И като цяло колата изглежда "по-прилепнала" към пътя.

Интериорът е доминиран от новия виртуален кокпит с изцяло ново дигитално табло с висока резолюция. Мултимедийната система е снабдена с 10,5-инчов дисплей, а на очи се набива липсата на всякакви бутони, врътки и копчета в салона, освен тези по волана - всикчо друго се командва от сензори и гласови команди. Това може да дойде в повече на по-консервативните фенове на модела, но за да ги уплашим още повече, ще споменем, че на разположение са 6 различни персонални профила за водача и над 400 функции, както и цели 41 системи и технологии за подпомагане на водача.

Наред с всички останали две са технологиите, които заслужават повече внимание - лазерните дълги светлини и "автономният" автопилот. Новете светлинни снопове на "лазерите" са с двойно по-голям обсег от предишните дълги, което си личи при скорости над 70 км/ч. Автопилотът пък използва лазерен скенер заедно с радар и други сензори, в която комбинация инголщадският производител е пионер. И според фирмата, системата ще позволи на шофьорите да пуснат волана напълно, когато се движат в зони със слаб трафик на магистрала. А при скорост до 60 км/ч, Audi A8 може да се управлява и само. Системата може и да паркира абсолютно автономно лимузината, чрез активация от смартфон.

Що се отнася до двигателната гама, Audi A8 дебютира с два трилитрови V6 агрегата - бензино с 340 к.с. и дизелов с 286 к.с. И двата ще са своего рода меки хибриди, като хибридната система ще позволява колата да се движи с изгасен двигател при скорост между 55 и 160 км/ч за около минута. На по-късен етап в лимузината ще се появят и 4-литрови 8-цилиндрови агрегати, както и добре познати W12. Очаква се и плъг-ин хибридна версия.

Независимо от двигателя, с който е оборудвано новото Audi A8, то ще се предлага с 8-степенна автоматична скоростна кутия tiptronic и фирменото задвижване на четирите колела quattro. На върха на гамата, отново ще е Audi A8 L, предлагащо с 13 см по-голямо междуосие и съответно повече простор в салона.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:31 1
+ 0
- 0
sffsdf26873
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.