20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Volkswagen Golf Clubsport S счупи рекорда на "Нюрбургринг"

Volkswagen постави нов рекорд при серийните автомобили с предно предаване на "Нюрбургринг" със своя Golf GTI Clubsport S. По този начин германците почетоха 40-ия юбилей на Golf GTI – първият хотхеч в света.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S е успял да затвори обиколка на митичната северна дъга “Нордшлайфе” за 7:49.21 минути, оставяйки зад себе си рекорда на Seat Leon Cupra 280, който през май 2015 г. успя да постигне резултат от 7:58.12 минути. Двете коли използват една и съща платформа и почти идентичен 2.0-литров турбо мотор, което означава, че инженерите са работили усилено по настройките на задвижващата система, окачването и аеродинамиката.

Clubsport S разполага с 2.0-литров TSI двигател с 310 к.с., който се монтира и във версиите на Audi TTS със задвижване на четирите колела. От Volkswagen уверяват, че двигателят е бил оборудван с нова бензинова помпа, още по-спортна изпускателна система и оптимизиран софтуер на управляващата двигателя електроника.

Въпреки че има по-висока мощност, най-агресивният Golf GTI е по-бавен от Golf R в права линия. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5.8 секунди, а максималната скорост достига 260 км/ч.

Подобно на състезателния GTI автомобил, който се вижда на някои от снимките, серийният Clubsport S е олекотен максимално и тежи 1360 кг. Германците са отстранили част от шумоизолацията на купето, задните седалки и подлакътника между предните седалки. Освен това, отпред колата е оборудвана с допълнителна стабилизираща щанга от алуминий, както и с по-лек акумулатор.

Цените все още не са известни, но според предварителната информация от модела ще бъдат произведени само 400 бройки, всяка от които ще има плакет с индивидуален номер. Колата ще се предлага само с 3 врати, а клиентите ще могат да избират от следните цветове: Deep Black Pearl Effect, Pure White и Tornado Red.

Освен промените по задвижващата система, Clubsport S е получил и нови 19-инчови джанти Pretoria, окомплектовани с полусликове Michelin Sport Cup 2. В интериора пък са монтирани изключително тънки и леки състезателни седалки, спортен волан, тапициран с Alcantara, както и специално ниво на оборудване “Honeycomb 40”, което ще се предлага само в тази версия. Интересна подробност е, че сред режимите на работа на двигателя, от които шофьорът може да избира, новата версия има такъв, наречен “Green Hell”. Едва ли има автомобилен фен, който не знае какво е това, но за останалите припомняме, че това е прякорът, който през 70-те Сър Джеки Стюърт дава на “Нюрбургринг”, заради сложността на пистата и местоположението й.

Вижте уникално видео от постижението, публикувано от изданието Autocar:



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:22 1
+ 0
- 0
sffsdf10669
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.