20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Volkswagen ще изкупува обратно засегнатите от "Дизелгейт" автомобили

Германският концерн Volkswagen е сключил споразумение с американското Министерство на правосъдието, според което от компанията ще изкупят или ремонтират близо половин милион автомобила, замесени в скандала с вредните емисии, станал известен с името „Дизелгейт“. Според договора, германците ще трябва да финансират различни проекти за опазване на околната среда, като всичко това се очаква да струва на компанията колосалните 14.7 млрд. долара.

До тези последици се стигна, след като бе установено, че някои дизелови двигатели на Volkswagen изпускат в атмосферата до 40 пъти повече вредни емисии, отколкото компанията декларира официално.

Според първата част от споразумението, Volkswagen трябва да предложи да изкупи обратно или да прекрати лизинговия план на всеки собственик на модел от марката, оборудван с проблемния 2.0-литров турбодизелов двигател. Това засяга общо 475 000 автомобила в Америка, като те са от моделите Beetle (2010-2015), Jetta (2009-2015), Passat (2012-2015), Golf (2013-2015) и Audi A3 от моделни години 2010-2013 и 2015 г.

От правосъдното министерство в Щатите коментират, че Volkswagen ще бъде задължена да изкупи колите на тяхната крайна цена от септември 2015 г., точно преди да се разгори скандала „Дизелгейт“. Разбира се, ще бъде взето под внимание и овехтяването, като се очаква собствениците да могат да получат между 12 500 и 44 000 долара на автомобил, в зависимост от неговата възраст и изминатите километри. Освен това, Volkswagen ще трябва да покрие и значителни разходи по различни лизингови схеми, някои от които на стойност доста по-висока от продажната цена на колата (заради добавените лихви и други такси). Според документите по договора само тази програма ще струва 10 млрд. долара.

Клиентите, които са купили на изплащане своите дизелови коли могат да избират – или техният лизинг да бъде прекратен и да продължат да използват колата си, или да я закарат в сервиза и техниците на Volkswagen да я модифицират безплатно, за да започне да отговаря на екологичните изисквания. До момента обаче, от Volkswgen не са съобщили как точно ще модифицират двигателя, за да удовлетворят исканията на Агенцията за защита на околната среда EPA.

Втората част от уговорката гласи, че Volkswagen трябва да финансира няколко екологични проекта. Автомобилният производител е задължен да похарчи 2.7 млрд. долара за програма, която има за цел да намали азотните оксиди в атмосферата, които са в основата на всички проблеми на германската компания от последните месеци. Нови 2 млрд. долара от сметките на Volkswagen пък ще отидат за подобряване на инфраструктурата и разработката на автомобили с нулеви вредни емисии през следващите 10 години.

Междувременно стана ясно, че от Volkswagen са платили обезщетения в размер на 603 млн. долара на властите в 44 щата.

Всичко това не означава, че скандалът е приключен. Американското правителство продължава да разследва 3.0-литровия турбодизелов V6 двигател на Volkswagen, за който също се смята, че е проблемен.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:16 1
+ 0
- 0
sffsdf13113
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.