29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Volvo празнува 20 години AWD задвижване (видео)

Volvo cars празнува юбилей с впечатляващ тест-драйв върху замръзналите езера край шведския курорт Оре. Поводът е механичното задвижване на всички колела (AWD: All-Wheel Drive), въведено преди 20 години. В суровите зимни условия на шведската природа край Оре, Volvо представя най-новите AWD технологии при моделите XC90, V90 Cross Country и V40 Cross Country.

„Автомобилите на Volvo са прочути с това, което в Швеция наричаме framkomlighet – възможността да ви отведат където пожелаете, независимо какво е времето. Това е важна част от наследството ни, която показва кои сме и откъде идваме. С електрификацията при AWD технологиите, още повече усъвършенствахме представянето си в тази област. Първото доказателство за това е електрическата задна ос за задвижване на задните колела при хибрида XC90 T8“, заяви Хенри Грийн, вицепрезидент по проучването и развитието във Volvo Cars.

Първият сериен автомобил на Volvo, оборудван със задвижване на четирите колела е Volvo 850 комби, представен през май 1996 година. Автомобилът е с 2,5-литров турбобензинов двигател, постигащ мощност от 193 к.с.

Volvo V70, което е базирано на 850, масово се предлага с AWD от 1997 г. Същата година, шведите представят своя първи ‘Cross Country’ модел – Volvo XC70 или V70XC. Това е изцяло нов тип автомобил, който с право можем да наречем истински кросоувър, представляващ пресечна точка между комби модел и SUV, с повишения си клирънс и различните защитни панели.

С развитието на 4х4 технологията, теглото на механичните системи намалява, а ефективността нараства. С въвеждането на съвременната ‘Active On Demand’ технология, всички 4 колела са винаги активни, за да позволят моментално разпределяне на въртящ момент към задните колела. Тягата се контролира така, че да бъде разпределена ефективно, за да се запазят управлението, стабилността и сцеплението на високо ниво във всеки един момент. Настоящата механична AWD система на Volvo е модулна като дизайн и може да се използва при всички модели на шведите.

„Колкото повече вървим към напълно електрически автомобили, толкова повече се увеличават възможностите за независимо задвижване на всяко колело, спрямо пътната настилка и предпочитания режим на шофиране. Работата ни в тази посока е част от нашия ангажимент да осигурим на водачите уверено и приятно шофиране, което да им носи чувството за пълен контрол“, допълва Хенри Грийн.

Над 50% от поръчките на новите модели от серия 90 на Volvo са за коли с 4х4 задвижване. Общият дял на пълноприводната трансмисия при всички машини на компанията е 40%.

Видео към новината


Рейтинг :
09.09 2023 в 05:56 2
+ 0
- 0
sffsdf20577
+ 8
- 0

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.