19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Всичко, което трябва да знаете за AdBlue технологията (видео)

Много от Вас знаят какво означава AdBlue, но други ще се запознаят с тази технология в следващите редове, в които ще разкажем за нея и ще дадем ценни съветети какво да не/правите, когато тя е част от автомобила Ви. Технологията AdBlue, или "течност за дизелов ауспух" всъщност прави дизелите по-екологични, намалявайки изхвърлянето на азотни оксиди. А това е винаги добре дошло.

По същество течността, която се намира в отделение в катализатора, представлява урея, разтворена в йонизирана вода в съотношение 32.5 %/67.5%. Казваме Ви съотношението, защото не е все тая какво е то и по-важното - не препоръчваме да опитвате да разтваряте урина, за да заместите закупуването на течността. Целта на този разтвор е да прихване отработените газове и неизползваното, изхвърлено гориво и да ги превърне в безобидните за природата азот и вода на излизане от ауспуха.

Тази смес не е токсична, но е доста активна и е много важно да не заливате с нея части от колата или да цапате себе си, защото в първия случай може да се простите с гаранцията на боята, а във втория да получите неприятна реакция от страна на кожата, макар и реално да се води безопасно за здравето. Ако все пак разлеете - просто избършете хубаво и по-бързичко.

Повечето модерни автомобили или няма да запалят, или ще се движат в щадящ режим, когато нивото на AdBlue е критично малко или направо липсва. За да не попадате в такава ситуация обикновено компютърът следи за нивото и съобщава предварително кога идва време за смяна или доливане на течността. Подобно на горивото, при нея също има разход и трябва да го предвидите, когато оглеждате за покупка на такъв автомобил.

И също, както при горивото, този разход зависи от много неща, включително стила на каране. Но дори да сте най-примерният шофьор и да карате "като баба", рано или късно ще трябва да добавите от екологичната смес. Обикновено при нормално каране и балансиране между градско и извънградско разходът е около 1-1.5 литра на всеки 1000 км.

Друг ценен съвет - не се запасявайте с огромни количества. Много често течността се продава в туби от 10 литра, но за съжаление веднъж отворена, тя губи страшно бързо качествата си и ще трябва да изхвърлите повечето от нея. Затова или споделете разхода с приятел и си я разделете, или просто вземете по-малко - в най-добрия случай точно толкова, колкото ще трябва да налеете. Иначе на много бензиностанции можете да се снабдите и от помпа, точно, както при горивото, което сякаш е най-добрият вариант.

Друга причина да избягвате 10-литровите туби е фактът, че наливането от такава може да предизвика заливане на различни части от колата, което, повярвайте, не е никак добра идея. При всички положения ще трябва да разчитате на фуния, като при някои модели гърлото разполага с вградена такава. И никога, ама наистина никога, не сипвайте AdBlue в някое от другите отделения за масло, течност за чистачки или, не дай Боже, в резервоара. Това е съвет към тези, при чиито автомобили гърлото за доливане на AdBlue е до това на резервоара.

При всички положения тази технология не прави дизелите крайно чисти, но намалява немалка част от отрицателния им ефект върху природата - до 95% от изхвърляните азотни оксиди.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:28 1
+ 0
- 0
sffsdf28523
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.