28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

"Жива" автомобилна гума пречиства въздуха и прави ток (видео)

След като точно преди година Goodyear обра овациите с уникалната си концепция за 360-градусова гума с изкуствен интелект, сега американският производител показва не по-малко уникална идея - "жива" автомобилна гума.

Концепцията, наречена Oxygene, притежава уникална конструкция, която включва жив мъх, който расте в страничната стена. Тази отворена конструкция и умният дизайн на шарката на гумата абсорбират и разпространяват влагата и водата от повърхността на пътя, което позволява осъществяването на фотосинтеза и по този начин отделяне на кислород във въздуха.

Според Световната здравна организация (СЗО) повече от 80% от хората, които живеят в урбанизирани територии с измерване на замърсяването на въздуха, са изложени на нива на качеството на въздуха, които надвишават границите, определени от СЗО.

“С очаквания за повече от две-трети градско население в света към 2050 г., търсенето на транспортни мрежи в градската среда ще се увеличи съществено”, заяви Крис Дилейни, президент на Goodyear за Европа, Близкия Изток и Африка.

“По-умни, по-зелени инфраструктура и транспорт ще бъдат от решаващо значение за разрешаване на най-належащите предизвикателства на градската мобилност и развитието.”

Вдъхновени от принципите на циркулиращата икономика, с акцент върху намаляване на отпадъците от материали, емисиите и енергийните загуби, концепцията Oxygene на Goodyear е създадена, за да се интегрира безпроблемно в бъдещите градски пейзажи, включвайки няколко решения:

- Пречистване на въздуха, който дишаме: Oxygene абсорбира влагата от пътя чрез своята уникална шарка и поглъща въглеродния диоксид от въздуха, с който захранва мъха в своята странична стена и отделя кислород чрез процеса фотосинтеза. В град с размерите на Париж с около 2.5 милиона автомобила, това би означавало генериране на около 3 000 тона кислород и поглъщане на повече от 4 000 тона въглероден диоксид годишно.

- Рециклиране на употребявани автомобилни гуми: Oxygen има непневматична конструкция, която е отпечатана на 3D принтер с каучуков прах от рециклирани автомобилни гуми. Олекотената и абсорбираща вибрациите конструкция осигурява трайно решение за гума, която не се пука, предназначено да удължи живота на гумата и за сведе до минимум сервизните проблеми, с което се осигурява безпроблемна мобилност. Допълнителна безопасност се осигурява от отворената конструкция на гумата, която подобрява сцеплението на мокра настилка, като подпомага абсорбирането на вода от шарката.

- Генериране на собствено електричество: Oxygene използва енергията, генерирана по време на фотосинтезата, за да захранва вградената в нея електроника, включително бордови сензори, процесор с изкуствен интелект, конфигурируема светлинна ивица в страничната стена на гумата с променлив цвят, като по този начин предупреждава участниците в движението и пешеходците за предстоящи маневри, като например престрояване или намаляване на скоростта.

- Комуникиране със скоростта на светлината: Oxygene използва система за комуникация с видима светлина, LiFi, за мобилно свързване с висок капацитет със скоростта на светлината, LiFi дава възможност на гумата да се свързва с интернет на обектите, като по този начин позволява обмен на данни между превозните средства (V2V) и между превозните средства и инфраструктурата (V2I), което е от решаващо значение за умните системи за управление на мобилността.

“Подобно на концептуалните дизайни, които от Goodyear са представяли в Женева в миналото, Oxygene е предназначена да отправи предизвикателство към нашето мислене и да допринесе за насочване на дебата към умна, безопасна и устойчива мобилност в бъдеще”, заяви Дилейни. “Със своя принос за по-чист въздух, гумата може да помогне за подобряването на качеството на живот и на здравето на градските жители.”



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf31011
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.