29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 юни в автомобилната и мотоциклетната история

Ето по-важните и интересни събития от света на колела, белязали датата 10 юни:

1899: роден е Станислав Крайковски (Stanislaw Czaykowski) - полски автомобилен състезател. Състезава се в Европейския шампионат с отбора на Bugatti. 

1947: Пред медиите е представен първият автомобил Saab - модел 92001, по-известен като прототипа Ursaab. Преди и по време на Втората световна война компанията е специализирана в производството на военни самолети. След нейния край производителят се ориентира в проектирането на автомобили, макар че следвоенните планове били в няколко насоки, включително и за производство на тостери…

1954: General Motors показва моделаа модела GM Turbocruiser - модифициран GMC ван, задвижван с газова турбина.

1979: Пол Нюман (Paul Newman) – легендарният холивудски актьор, който става автомобилен състезател, отбелязва най-високия връх в своята състезателна кариера, записвайки второ място в 47-мото издание на 24-те часа на Льо Ман, което се провежда през 1979 година.

Сред многото ленти, в който е участвал Нюман, може би най-важната за нас е Winning от 1969, в която актьорът играе автомобилен състезател, участник в Indianapolis 500. За да се подготви за ролята си във филма, актьорът посещава училище за пилоти, а повечето високоскоростни сцени в Winning изпълнява сам. През 1972, Пол Нюмън стартира състезателната си кариера, като първата си победа постига в състезание от веригата Sports Club Car of America (SCCA) с Lotus Elan. Между 1979 и 1986 печели общо 4 пъти SCCA шампионата.

Успеха си в Льо Ман, Нюман постига с Porsche 935, а в отбора са още пилотите Дик Барбър и Ролф Стомелен.
Последното състезание на Пол Нюман е Rolex 24 на Daytona International Speedwayпрез 2006 г. Нюман умира две години по-късно, на 83-годишна възраст.

1981: роден е Мат Джаксън (Mat Jackson) - английски автомобилен състезател. Състезава се в Британския шампионат за туристически автомобили.

1982: роден е Габи Дела Мерсад (Gabi Dela Mercad) - филипински автомобилен състезател

1991: роден е Пол Еспаргаро (Paul Espargaro) - испански мотоциклетен състезател, който в момента участва в MotoGP шампионата с отбора на Monster Yamaha Tech 3. Пол е по-малкият брат на друг мотоциклетист - Алекс Еспаргаро. Става известен най-вече с титлата си в шампионата на клас Moto2 през 2013. Също така печели надпреварата “8-те часа на Suzuka”, като съотборници са му Брадли Смит и Кацуяки Накасуга.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:18 1
+ 0
- 0
sffsdf12284
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.