29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 изумителни факта за лимузината на Доналд Тръмп

Ако сте президент на САЩ, нормалното пътуване с обществен транспорт или обикновена кола не е опция. Не сме виждали Обама да скача в Civic да речем и да отпрашва от Белия дом, няма да видим и наследника му Доналд Тръмп да направи нещо подобно. Причината, както се досещате, е сигурност. Всички сме виждали как президентът на Щатите пътува по въздух с преработения Boeing 747, носещ името Air Force One, както и хеликоптера Marinе one, но лидерът на Страната на неограничените възможности се придвижва със стил и на суша. Всъщност чисто новата кола на републиканеца не е готова и той все още използва "Звяра" на Барак Обама, но това не пречи да му обърнем внимание.

Лимузината на президента не е просто бронирана кола, каквато използват мнозина, а по-скоро свръхтехнологичен танк на четири гуми. Каквото и да мислите за возилото, използвано от Доналд Тръмп, ето някои факти, които ще ви накарат да оцените машината:

1. Разработка - Вече споменахме, че не става въпрос просто за лимузина с бронировка, но е интересно колко усилия са хвърлени. Колата, с която Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари, е разработвана в продължение на години, а се смята, че General Motors са вложили над 15 млн. долара за целта.

2. Бронировка - Очевидно колата трябва да може да устои на най-явната заплаха, а именно огнестрелни оръжия и тя определено може да го прави. Подсилените врати са дебели 20 см, а купето е със 13 сантиметра дебелина! Подът също е свръхздрав, за да пази от експлозиви. Резервоарът използва специална пяна, която запушва появили се пробойни.

3. Цена - Една стандартна, заводска лимузина, е скъпа, но "Звярът" на Тръмп поставя нова дефиниция за скъпо. Черната кола струва горе-долу колкото запазено Bugatti Veyron - 1,5 млн. долара.

4. Разход - Към сметките трябва да се добави и горивото. Няма официални данни, но според слуховете говорим за число около 60 л/100 км.

5. Скорост - Имайки предвид цялата маса, която трябва да влачи, колата не е чак толкова бавна. Ускорението до 100 км/ч отнема около 15 секунди, което обаче ще рече, че 20-годишен таралясник може да я бие на светофара (ако можеше да застане до нея, което няма как да се случи). За да компенсират за далеч от идеалната динамика, от спецслужбите слагат зад волана специално трениран шофьор, който да може да я управлява при екстремни ситуации.

6. Брой - Говорим за президентската лимузина, но всъщност става въпрос за лимузини, около 13 на брой. Никога няма да видите тази, която вози президента, да го прави сама по себе си. Освен полицейския кордон, винаги има поне още един-два "Звяра", които си разменят постоянно местата в колоната. Така се играе "тука има, тука няма" с потенциални нападатели, които няма как да знаят в коя кола реално се намира президентът.

7. Транспорт - Където и да се намира по света, Тръмп трябва да пътува със същата лимузина. Ето защо за транспортирането й по земното кълбо отговарят военните. По този начин колата винаги е готова да посрещне президента, когато той слезе от самолета.

8. Ескорт - Лимузината винаги е заобиколена от купища представители на Сикрет сървис, като ако специалистите преценят, че е необходимо, президентът бива заобиколен с до около 40 други коли. Прекалено? Не така мислят те. И това не е всичко, защото освен, че пазят с физическото си присъствие, спецслужбите подслушват телефони и радиовълни около местонахождението на президентската лимузина. Така през 1996 г. Бил Клинтън бива спасен от атентат във Филипините. Подслушвайки радиовълните, Сикрет съврис чуват думите "брак" и "мост". Първата дума, оказва се, е често използвана като кодово наименование за предстояща атака. Затова те променят маршрута и намират експлозиви на мост, по който първоначално е трябвало да минат.

9. Огнева мощ - Не говорим за самата лимузина, а по-скоро придружаващите я коли, но сред тях има и всъдеход, оборудван със картечница на Гатлинг - онези с въртящите се около обща ос няколко цеви, способни да изстрелят десетки патрони в секунда. На това му се казва да си готов за всичко.

10. Защита - като казваме защита имаме предвид всичко, освен вече споменатата бронировка. Лимузината на Тръмп е оборудвана с джаджи като система за нощно виждане и гранатомет за сълзотворен газ. За капак на всичко "Звярът" има собствено снабдяване с кислород, така че дори и при химическа атака, президентът ще си диша чист въздух.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:54 2
+ 0
- 0
sffsdf21731
+ 2
- 4
Милион и половина $ е горе-долу цената на един евтин поръчков швейцарски часовник. По-хубавите модели са някъде от порядъка $3-5 млн. Китайските милионери ги купуват на килограм.
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.