29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

12 юни в автомобилната и мотоциклетната история

Ето по-важните и интересни събития, белязали датата 12 юни в автомобилната и мотоциклетната история:

1930: роден е Инeс Ирланд (Innes Ireland) - британски военен офицер, инженер и автомобилен състезател. Има 53 старта във Formula 1 и една победа през 1961 година в Гран при на САЩ. Преди да започне да се състезава, Ирланд е един от основните инженери на Rolls Royce.

1940: На този ден Едсел Форд (Edsel Ford) се обажда на Уилям Кнудсен (William Knudsen) от Американския офис за управление на продукцията (U.S. Office of Production Management - OPM), за да потвърди, че Ford Motor Company приема предложението на Кнудсен да произведе 9 000 двигателя по дизайн на Rolls-Royce, които да бъдат използвани за британски и американски бойни самолети.

След като нацистите превземат Полша, генерал Джордж Маршал предупреждава президента Рузвелт, че американската армия трябва да се превъоръжи и модернизира, за да посрещне евентуална германска атака. Рузвет се свързва с Кнудсен, бивш директор във Ford, който оглавява General Motors през 1937, за да поеме поста генерален директор на OPM – агенция, координираща правителствени покупки и военновременно производство.

1948: роден е Ханс Биндер (Hans Binder) - австрийски автомобилен състезател. Има 15 старта във Formula 1, но не записва шампионатни точки.

1952: Морис Олий (Maurice Olley) - главният инженер на Chevrolet, завършва шаси с кодово наименование Opel, което е било предназначено за появилия се година по-късно спортен Corvette. Всъщност, Оли е бил удивителен инженер. Неговата бляскава 25-годишна кариера от времето му в Rolls-Royce до това в General Motors, го подготвя напълно за важната роля, която има при проектирането на Corvette. Работейки заедно с Харли Ърл и Боб Маклийн, Оли завършва шасито на първото поколение Corvette.

1973: родена е Дженифър Йо Коб (Jennifer Jo Cobb) - професионален автомобилен състезател и собственик на отбор от сериите NASCAR. Тя се състезавала в шампионата NASCAR Xfinity Series, ARCA Racing Series и в NASCAR Camping World Truck Series (с Chevrolet Silverado).

2013: умира Джейсън Лефер (Jason Leffer) - американски автомобилен състезател. Участва в Indianapolis 500, преди да премине в сериите NASCAR. Загива от раните си при тежка катастрофа по време на надпреварата 410 sprint car race в Ню Джърси.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:18 1
+ 0
- 0
sffsdf12338
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.