27 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

13-ти март в авто-мото историята

Представяме ви някои по-интересни и важни неща от автомобилния и мотоциклетния свят, случили се на днешната дата:

1908: жителите на Йерусалим се радват на първия автомобил в града, собственост на Чарлз Глидън от Бостън.

1935: във Великобритания са проведени първите шофьорски курсове, но те стават официални едва на 1 април същата година. Първата шофьорска книжка е получена отново на Острова на 16 март 1935 година от г-н Биъри от Кенсингтън.

1950: General Motors чупи рекорда по продажби, печелейки невероятните $656,434,232.

1963: умира Остин Добсън (Austin Dobson), британски автомобилен състезател. Известен е с това, че през 1953-та година заема 6-то място в първото Гран при на Унгария с Alfa Romeo P3.

1987: роден е Марко Андрети (Marco Andretti), американски автомобилен състезател. Състезава се с №27 за частния тим Andretti Autosport. Започва да се състезава професионално през 2006 г., като за цялата си кариера има регистрирани 167 старта. Участва в сериите IndiCar, Formula E, International V8 Supercars Championships, American Le Mans Series, Infinity Pro Series, Indianapolis 500, Star Mazda Championship, като постига 2 победи и 4 пол-позишъна. През 2006 година получава възможност да тества болида на Honda Racing F1, което се случва на 15 декември на пистата “Херес” в Испания.

1988: роден е Дани Ривас (Dani Rivas), испански мотоциклетен състезател. Състезава се в европейския суперщок 600 шампионат, световната суперщок 1000 купа и Moto2. Загива на 19 юли 2015 на “Лагуна сека” в резултат от жесток сблъсък с друг испански пилот по време на надпреварата MotoAmerica във втория общ старт на класовете Superbike/Superstock 1000. По думите на свидетелите малко след старта мотоциклетът на Rivas BMW S1000RR губи внезапно мощност и се забавя. Пилотът вдига ръка, за да предупреди за проблема останалите състезатели, но пада, като заради невъзможност да го избегнат най-малко двама пилоти минават през него. Така в мелето се озовава и Bernat Martinez, който заедно с Rivas е откаран в болница. За съжаление обаче контузиите са изключително сериозни и двамата умират по-късно от раните си.

2006: Южнокорейският автомобилен гигант KIA Motors Corp. обявява, че ще построи завод за $1.2 милиарда в Уест Пойнт - първият такъв на компанията в САЩ.

2008: Volkswagen - най-големият европейски автомобилен производител дава обещание да се превърне в “най-голямата компания не само на Стария континент, но и в света”. В последствие част от многобройното семейство на Volkswagen Group става и производителят на супер-луксозни автомобили Porsche, като така компанията се превръща в един наистина огромен автомобилен концерн.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:27 1
+ 0
- 0
sffsdf8230
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.