28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

17 юни в авто-мото историята

Ето кои събития белязаха датата 17 юни в автомобилната история:

1903: След като предния ден се провежда събранието, учредило Ford Motor Company, на датата 17 юни новата компания е юридически факт – с капитал от 28 000 долара, патентите, знанието и двигателя на Хенри Форд. Джон С. Грей е избран за президент, докато самият Форд става негов заместник. Сред 12-те акционери, освен Форд и Грей, фигурират имената и на братята Додж.

1923: Енцо Ферари, който ще стане исторически успешен пилот за Alpha Romeo, преди да стане ръководител на спортното й подразделение, печели първото си състезание на пистата Savio в Равена, Италия.

1956: умира Робърт Свейкерт (Robert Charles 'Bob' Sweikert), американски автомобилен пилот, роден през 1926 г. Победител в Indianapolis 500, National Championship и Midwest Sprint Car championship, Свейкерт е единственият пилот в историята на американския автомобилен спорт, печелил трите трофея за един сезон. Намира смъртта си в катастрофа на пистата Salem Speedway, докато се подготвя за състеание.

1960: Роден е Адриан Кампос (Adrián Campos Suñer) испански пилот от Формула 1. Участва в 21 Гранд при надпревари, дебютирайки през парил 1987 г, но не записва точки. Създател на отбора Campos Meta Formula One team, по-късно познат като HRT, който участва във Ф1 от 2010 до 2012 г.

1962: Шотландският пилот Джим Кларк (Jim Clark) печели първото си състезание във Формула 1 на пистата Спа в Белгия. Кларк е един доста успешен пилот във Ф1, като през 1965 води във всяка една обиколка на всяко едно състезание, в което е участвал, като става и първият британец, печелил Indy 500. ЗЗагива в трагичен инцидент по време на състезание от Формула 2 в Германия

1964: роден е Риналдо Капело (Rinaldo "Dindo" Capello), италиански автомобилен състезател. Участва в различни шампионати като италианския Supertourismo (където е двукратен шампион), като е част от шампионските екипи, победили в 24 часа на Льо Ман през 2003 и 2004 г. В легендарната надпревара за издръжливост, италианецът записва също няколко други подиума. Шампион в „12 часа на Себринг” през 2010 и 2012 г.

1982: роден е Стефан Ходжетс (Stefan Hodgetts), британски автомобилен състезател. Участник в British Touring Car Championship (BTTC), където пък неговият баща Крис е двукратен шампион.

1990: Хари Грант (Harry Gant), става най-възрастният пилот, печелил състезание от американския пистов шампионат Winston Cup, след като на възраст от 50 години и 158 дни печели надпреварата Miller Genuine Draft 500 в Пенсилвания.

1994: Милиони американци са приковани на телевизионните екрани, гледайки как армада полицейски автомобили преследва бял джип Ford Bronco в Лос Анджелис. В автомобила е Орентал Джеймс „ОДжей” Симсън –бивш професионален състезател по американски футбол, актьор и спортен коментатор. Заподозрян е за убийството на бившата си жена Никол и приятеля й Роналд Голдман.

След едночасово преследване, футболната звезда е заловена, а след това изправена пред съд, който оневинява Оджей. В отделно гражданско дело, обаче, играчът е признат за виновен и е осъден да плати кръвнина на семействата на бившата си жена и приятеля й в размер на 33,5 млн. долара



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12632
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.