20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

19 юни в авто-мото историята

Ето кои събития белязват датата 19 юни в автомобилната и мотоциклетната история:

1911: Създадена е General Motors Export Company - фирма, която да отговаря за международните продажби на GM. Отговорник за международната дейност е Чарлз Наш, който пък година по-късно е избран за президент на General Motors на мястото на Уилям Дюрант.

1940: родена е Шърли Мулдоней (Shirley Muldowney) - “Първата дама на драг-рейсинга”. Тя е първата жена, получила лиценз от NHRA. Печели шампионата на NHRA три пъти - през 1979, 1980 и 1982 година.

1949: На пистата Charlotte Fairgrounds се провежда първото състезание от NASCAR сериите, такива, каквито ги познаваме в момента

1964: роден е Кевин Шванц (Kewin Schwantz) - един от най-големите американски мотоциклетни състезатели. Шванц дебютира в професионалния мотоциклетизъм през 1986 година, участвайки в надпреварата 500 Dutch TT. През 1988 идва и първата му победа в клад 500 сс на Гран при на Япония от Световния шампионат по мотоциклетизъм. Състезава се за отбора на Suzuki, като по време на кариерата си регистрира общо 105 старта, 25 победи, 51 подиума и 29 пол-позишъна

1965: в Лима, Перу, се ражда известният белгийски автомобилен дизайнер Люк Донкерволк (Luc Donckerwolke). Донкерволк започва кариерата си в Peugeot през 1990 година, по-късмо работи за Skoda, Audi и Lamborghini. През 2005 е назначен за дизайн директор на SEAT, а по-късно поема поста в Bentley. В момента ръководи дизайна на луксозното подразделение на Hyundai - Genesis.

1966: роден е Сидни Алард (Sidney Allard) - основател на автомобилната компания Allard Company и доста успешен автомобилен състезател, каращ собствените си спортни коли.

1982: роден е Крис Вермюлен (Cris Vermuelen) - австралийски мотоциклетен състезател. През 2003 година Вермюлен печели победата в Световния суперспорт шампионат, състезавайки се за тима на Ten Kate Honda, за които кара и през следващите две години, а след това преминава в Kawasaki. В Световния Супербайк шампионат Вермюлен има 45 старта, 10 победи, 23 подиума и 3 пол-позишъна. През 2006 година той преминава в MotoGP-шампионата с тима на Suzuki, ставайки известен с изключителните си умения да кара добре на дъжд.

2005: След като 14 пилоти отпадат от състезанието на пистата в Индианаполис заради проблеми с гумите Michelin, Михаел Шумахер взима по-малко от задоволителна победа. Два дни преди състезанието брат му Ралф Шумахер катастрофира, а Мишлен искат да сменят гумите, тъй като според тях тези, с които са оборудвани болидите, не издържат на натоварването в завоите, но FIA отказва, както и отказва пистата да се модифицира, за да се свали скоростта на болидите. В крайна сметка на финала остават само 6 болида, обути с гуми Bridgestone.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12667
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.