19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

21 юни в автомобилната история

Ето кои събития белязват датата 21 юни в автомобилната и мотоциклетната история:

1941: роден е Сесил Гордън (Cecil Gordon), американски автомобилен състезател и собственик на отбор в NASCAR. Участва в 449 състезания от NASCAR Winston Cup, без нито една победа. Умира на 19 септември 2012 г.

1946: Роден е Робърт Ричард Дайсън (Robert Richard "Rob" Dyson), американски автомобилен състезател. Участва в различни надпревари IMSA, Trans-Am, 24 часа на Дайтона и др.

1946: Роден е Пер Торсен Еклунд (Per Torsten Eklund), шведски автомобилен състезател. Участва в различни рали и рали-крос надпревари, като именно в последните бележи големи успехи.

1947: след 7 години пауза, в Бреша, Италия, е проведено първото следвоенно издание на легендарното автомобилно състезание Mille Miglia. „Хилядата мили” датират от 1927 година, когато автомобилният клуб в Бреша започва организирането на пробег от града до столицата Рим, с дължина около 1600 км (или около 1000 мили). Надпреварата е забранена през 1938, след като катастрофа на състезателен автомобил убива 10 зрители, сред които 7 деца. Стартира отново през 1940, но отново е прекратена заради войната.

На 21 юни 1947 150 състезатели застават на старта, като местните пилоти и марки доминират в надпреварата. С тъжна ирония можем да отбележим, че през 1957 година, след като пилотът Алфонсо Де Портго пука гума, излита от пътя и убива себе си, навигатора си и 10 зрители… Три дни по-късно, италианското правителство забранява провеждането на Mille Miglia и всякакви други моторни състезания по обществената пътна мрежа на Италия.

1947: Уилям Клей Форд (William Clay Ford) се жени за Марта Файърстоун (Martha Firestone), като по този начин се обединяват две от най-богатите фамилии от автомобилния бранш в САЩ. Всъщност, създателите на фирмите – Хенри Форд и Харви Файърстоун са близки приятели и партньори, като Firestone печели ексклузивен договор за доставка на гумите на Ford Model T. Нито един от двамата, обаче, не доживява да види обединението на фамилиите.

1970: загива френският пилот от Формула 1 Пиер Кураж (Piers Courage). Трагичният инцидент става по време на Гранд При на Холандия на пистата Зандвоорт, където болидът De Tomaso на французина катастрофира със счупено окачване или кормилно управление (все още няма яснота). Заради използваният магнезий в болида, той много бързо е обхванат в пламъци, но все пак причината за смъртта на Кураж е фатален удар на части от колата в главата, след като първоначално шлемът му изхвърча от силните удари на отломките.

1974: роден е Крейг Лаундес (Craig Lowndes), австралийски автомобилен състезате;. Трикратен шампион в сериите V8 Supercar и 6-кратен победител в едно от най-престижните австралийски състезания – Bathurst 1000

1984: роден е Франк Перера (Franck Perera), френски автомобилен състезател. Участва в различни надпревари като Formula Renault 3.5, GP2, Indy Car и др.

2008: загива американският драг състезател Скот Калита. Фаталният инцидент се случва на надпревара на трасето Old Bridge Township Raceway Park, след като двигателя на драгстера му експлодира при скорост от около 300 мили в час и парашутните спирачки отказват, като болидът прелита трасето и се разбива в пясъчна дупка далеч след пистата.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12778
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.