25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

22 юни в автомобилната история

Ето по-важните и интересни събития, белязали датата 22 юни в автомобилната история:

1915: Джоузеф Ледвинка (Joseph Ledwinka) от Филаделфия, САЩ, получава патент за дизайн на "автомобилно купе". Джоузеф, далечен роднина на австрийския автомобилен инженер Ханс Ледвинка, е роден във Виена, но емигрира в САЩ през 1896 г. Занимава се с различни неща, като патентов 4х4 електромобил с 4 спирачни апарата, бил е главен инженер в компания за трамваи, където проектира специални задвижващи системи и т.н. Едно от най-важните му изобретения е автомобилът с предно задвижване Ruxton.

С патента си за дизайн и изработка на автомобилно купе, Ледвинка предлага нов за времето си метод за пресиране на стоманени панели за автомобилните каросерии, които впоследствие се разкрояват и изрязват.

1933: на 36-годишна възраст умира сър Хенри Ралф Стенли "Тим" Бъркин (Henry Ralph Stanley "Tim" Birkin), британски автомобилен състезател, един от знаменитите "Bentley Boys" през 20-те години. Като причина за смъртта се счита инфектиране след изгаряне от ауспуха на състезателния му автомобил.

1934: Фердинанд Порше (Ferdinand Porsche) подписва договор с германската асоциация на автомобилните производители да построи три прототипа на "народен автомобил". Договорът е в резултат на личната молба на Адолф Хитлер, Порше да създаде евтин и надежден модел.

1966: роден е Майкъл Стивън Парк (Michael Steven Park), британски рали навигатор. Парк е добре познат като ко-пилот на Марко Мартин и именно като такъв изгубва живота си в катастрофа на рали "Уелс" през 2005, когато автомобилът на Марко и Майкъл катастрофира в дърво край трасето.

1978: роден е Даниъл Клайв Уелдън (Daniel Clive Wheldon), британски автомобилен състезател. Шампион от IndyCar сериите през 2005 година и двукратен победител в Indianapolis 500 през 2005 и 2011. Загива на 16 октомври 2011 след катастрофа на състезанието IZOD IndyCar World Championship на 33-годишна възраст.

1979: умира легендарният автомобилен състезател от Монако Луи Широн (Louis Alexandre Chiron). Участник в многобройни автомобилни надпревари от всякакъв тип - рали, писта и Формула 1. Широн е най-възрастният състезател, заставал на старта на Ф1, след като през 1955, на 55-годишна възраст стартира в Монако и завършва 5-и. Печели и рали "Монако" през 1954, а благодарение на многобройните си подиуми с автомобили Bugatti, марката кръщава на него най-новият си супер автомобил.

2001: В кината дебютира първият филм от поредицата "Бързи и яростни". В лентата, режисирана от Роб Коен, покойният вече Пол Уолкър е в ролята на ченгето под прикритие Браян О'Конър, който прониква в организация, свързана с нелегални нощни гонки, която е заподозряна, че отвлича камиони с авточасти. Няма да ви отегчаваме с преразказ на филма, но в резюме можем да заявим, че е филмът е пълен с бързи и мощни коли, красиви жени и много екшън. Поредицата включва цели 7 филма до момента, а вече се снима и 8-ата й част. Според един от главните актьори - Вин Дизел, броят на сериите ще е поне 10.

2013: по време на третата обиколка в "24 часа на Льо Ман" след катастрофа загива датският състезател Алан Симонсен (Allan Simonsen), роден през 1978 г.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12822
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.