28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

60 ентусиасти участваха в California Superbike School край Калояново

Снимка: ZedMoto

60 ентусиасти взеха дипломите си в California Superbike School Bulgaria, поредното издание на което се проведе този уикенд на писта „Дракон“ край пловдивското село Калояново. Мероприятието се организира от ZedMoto, а обучението се извършва от професионални инструктори от мотоциклетна изда във Великобритания. Един учебен ден в California Superbike School Bulgaria започва в 07.00 часа и завършва в 17.30, като през това време кандидат-пилотите изучават правилните техники на каране както на писта, така и извън нея. Любителите на мотоциклетите бяха разделени на няколко групи, като първите преминаха първо, трето и четвърто ниво в събота, а останалите – второ и четвърто в неделя.

Спортният уикенд на „Дракон“ започна още в петък с „трак дей“. Днес „новобранците“ се запознаха най-вече с шестте най-чести грешки при влизане в завой: скоростта (бързо или бавно); подаването на газ (много, рязко, недостатъчно, по кое време); място за навлизане в завоя (твърде рано, твърде късно); кормилни грешки и корекции (лягане в завоя твърде бързо или твърде бавно, коригиране на ъгъла на мотоциклета в средата на завоя); неправилни действия от ездача по време на завиване; непоследователни ейпекси (твърде широки, твърде прибрани или променливи). Всяка от тези грешки може да се отстрани, като се придобият нужните техники и умения. Така се постига перфектната скорост на преодоляване на завоя и плавност на управлението. Ученикът ще се научи да намира перфектната точка за влизане във всеки завой, защото правилното влизане почти винаги гарантира и правилно излизане от него. Траекторията става чиста, а необходимите корекции почти изчезват. По този начин се постига пълно спокойствие на езда и хармония с мотоциклета при всякакви условия, а скоростта неусетно се увеличава.

Във второ ниво обучението бе насочено към тренировките на зрението, които са ключа към добра, бърза и уверена мотоциклетна езда. Защото фиксирането в определена точка е най-лошия враг на всеки мотоциклетист и има много форми. Второто ниво минава под мотото "Очите са ключа." Визуалните умения са едни от най-важните компоненти за мотоциклетиста. Колкото повече вижда, толкова e по-уверен. Минаването през завоя става с невероятна прецизност, избират се траектории, има повече пространство. Така се постига каране с максимално темпо през завоите, както го правят пилотите от MotoGP.
Подобно на първия ден втората група ентусиасти преминаха четвърто ниво, където инструкторите обръщаха индивидуално внимание на всеки един обучаем. Тази група включваше близо 15 фенове на двуколесните, което отново потвърждава популярността на California Superbike School у нас.

В крайна сметка през уикенда техниките на професионалната мотоциклетна езда научиха 60 мотоциклетисти. Това ще бъде от полза не само на състезателите, но и на обикновените мотористи в градска и извънградска среда. Лекторите по мотоциклетна езда Гари Адшийд – главен инструктор в CSS, Ричард Браун (Badger), Анди Пек (Spidey) – заместник главен инструктор от 2011-та, Мартин Плънкет и Крис Шеринг ще продължат да обучават българските фенове следващия сезон, а те ще имат възможността да изпробват уменията си на поредния „трак дей“, организиран от ZedMoto на 26-27 септември.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:36 1
+ 0
- 0
sffsdf1392
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.