23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Audi Rosemeyer можеше да покори Вселената (видео)

Германският производител Audi е еталон в производството на автомобили със спортна характеристика. В следващите редове ще си припомним за интересен проект на компанията, реализиран под формата на нефункционален прототип през 2001 година и носещ името Audi Rosemeyer. Автомобил, който изглежда като напомпан предвестник на модела TT, добил широка популярност с нестандартните си форми през годините.

Този прототип събира най-красивото от два свята - част от дизайна и най-вече двигателя на Bugatti Veyron, заедно с платформата на Audi и легендарната система quattro. Автомобилът е произведен в чест на известният пилот от началото на миналия век Бернд Розмайер, който за нещастие загива на възраст от 28 години, опитвайки се да управлява Auto Union Streamline със скорост над 440 км/ч по германска магистрала между Франкфурт и Дармщад. Това се е случило (дръжте се) през 1938 година...

Името на Розмайер става истински символ на ерата на т.нар. "Сребърни стрели" - мощни и красиви свръхавтомобили, които далеч надвишават скоростта на времето си и често отнемат животи, какъвто е случая с Розмайер. Ето защо от Audi решават в негова чест да съберат философията на TT с тази на машините от неговото време, получавайки този фантастичен прототип.

В него тупти сърцето на добре познатия от Veyron 8-литров 16 двигател със 700 к.с. Според създателите му автомобилът на теория е способен да достигне до скорост от 350 км/ч - нещо недостижимо днес дори за флагмана на спортния отдел на компанията R8 V10 Plus Coupe, който може "само" 330.

Rosemeyer е като космически кораб, а аеродинамиката е била издигната на такъв пиадестал, че е останал без странични огледала, които са заместени от камери. Интериорът е минималистичен, включващ повече превключватели като при състезателните машини, отколкото бутони. Истината обаче е, че дори този един произведен брой не е бил способен да се движи по пътищата, както деликатно обясняват от Audi. Той е просто един реализиран сън. И никога не е планирано да встъпи в производство.

Няма да се изненадаме обаче, ако скоро видим ограничена серия на нов суперавтомобил на четирите кръга, който да започне да рита по кокалчетата Bugatti. Слуховете за това гравитират от известно време, но към момента няма зелена светлина за стартирането на подобен проект.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:37 2
+ 0
- 0
sffsdf26631

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26631
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.