28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Десет забравени суперавтомобила от 90-те

През последното десетилетие на миналия век много производители на автомобили се престрашиха да погледнат към елитния клуб на суперавтомобилите, сглобявани от едва няколко компании. Скоростта, дизайнът и високата цена спряха да плашат по-неопитните в индустрията и само за няколко години на бял свят се появиха някои доста интересни спортни машини, къде само като прототипи, къде в производствена версия. В следващите редове ще обърнем внимание именно на тези герои от 90-те.

Panoz Esperante GTR-1

Тази спортна бегачка с предно разположен двигател е една от най-странните коли по това време. Panoz произвежда само два броя, които трябва да бъдат хомолгирани за състезание, иначе е предлагала и частно производство по поръчка за скромните 1 милион долара.


TVR Speed 12

Тази машина е считана за твърде бърза, за да се продава свободно, затова само един брой улична версия е бил създаден. Двигателят V12 генерира мощност от 800 к.с., а списание EVO я нарича "ужасяваща" кола.


Nissan Skyline GT-R NISMO 400R


Поглеждайки този Nissan, може би се чудите какво е общото между него и някое наточено Lamborghini, че попада в тази класация. Истината е, че NISMO 400R е истински, чистокръвен спортен автомобил, чиито 2.8-литров двигател доставя 400 к.с., а аеродинамиката е взета от машините от 24 часа на Льо Ман.

Aston Martin V8 Vantage Le Mans


Много считат този модел за един от най-красивите въобще правени някога. От Aston Martin добавят два механични компресора към V8 двигателя, за да изкарат приличните 600 кончета. Освен това са снабдили жребеца с куп екстри, които му придават и аристократична осанка.

Jaguar XJR-15


Това е един истински пример за спортна състезателна кола, пригодена за пътя. Този модел е базиран на успешната на Льо Ман XJR-9 Group C и също като нея разполага с мощен, 6-литров V12 двигател.

Dauer 962 Le Mans


Тази улична кола, построена от Dauer, позволи на Porsche да спечели на Льо Ман през 1993 година, възползвайки се от пропуск в правилника. За разлика от състезателната версия обаче, цивилната не става толкова популярна, което е много жалко.

Mosler Consulier GTP/Intruder/Raptor


ТОзи спортен автомобил съществува в три варианта, както личи и от името. Преди да се изсмеете на вида му в стил "Семейство Джетсън", трябва да кажем, че всъщност това си е истински спортен автомобил, с тяло от карбон и прекрасно поведение на пътя.

Lister Storm


Колко жалко, че само четири броя от този красавец са били създадени някога. Задвижвани са от V12 двигател на Jaguar.

Vector M12


Ако Lambo Diablo Ви е твърде скучновато, то съвсем спокойно можете да се обърнете към този Vector, който разполага със същия двигател, както "Дяволчето", но определено е с различен вид.

Cizeta-Moroder V16T


Това е може би най-суперколата от всички в тази сбирка. Може да Ви прилича на Lambo Diablo, но не е. А Ви прилича, защото дизайнът е създаден от бащата на Lamborghini - Марсело Гандини. Нещо повече - твърди се, че проектът е финансиран частично от легендата Джорджо Мородер. Какво по-супер от тази суперкола можете да намерите?



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:53 1
+ 0
- 0
sffsdf22336
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.