20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Карането с джапанки е опасно, може да ви треснат и глоба

Температурите наоколо са такива, че ни се иска не само да сме възможно най-леко облечени и обути, ами направо да си одерем кожата, за да се охладим. Но, не бива да прекаляваме с разголването зад волана, най-вече на краката - от Ford предупреждават, че карането с чехли и джапанки е опасно, а в някои държави може дори да отнесете глоба заради тях.

Според проучването на Ford, само във Великобритания неправилните обувки, с които се карат коли, са причина за 1,4 милиона опасни инциденти и аварии всяка година. А като един от основните виновници, по-сериозен от обувките с тънък ток при дамите, са именно джапанките и чехлите, масово използвани през горещите месеци.

Причината - този тип обувки могат лесно да се изплъзнат от краката на водачите и да попаднат под педала на газта или спирачката, например. Затова, в някои европейски държави е забранено карането с "отворени обувки". Така, например, ако ви хванта по джапанки зад волана във Франция, ще ви глобят 90 евро. В Испания глобата е още по-сериозна - 200 евро. У нас, законът е доста лаконичен по въпроса, като примери за това "дали-или", трябва да се търсят в различни членове и точки на правилника...

Връщайки се на изследването на Ford, според данните от него, обувката, която е свободна на крака на шофьора, може да увеличи времето за спиране средно с около 0,13 секунди. Което ще рече, че при скорост от 95 км/ч, спирачният път може да се увеличи с цели 3 метра и половина. А с джапанки, премстването на крака от газта към спирачката е 0,04 секунди, което е с два пъти повече от нормалното.

Около 6% от анкетираните в проучването са заявили, че предпочитат да карат боси в жегата, а 13% биха избрали именно джапанки. Близо 33% от шофьорите пък изобщо не се вълнували с какво ще са обути докато карат, тъй като били убедени в способностите си зад волана.

Няма универсален съвет за това, как хем да не ви е много горещо на краката, хем да не залагате на джапанки. От Кралския автомобилен клуб на Великобритания съветват шофьорите да не избират джапанките, както и високите обувки за другите сезони, а да залагат на такива, с подметка до 1 см, която ще позволи бързо да местят крака си от един педал на друг. Ние пък може да посъветваме да изберете така наречените "плажни обувки", които прилепват плътно по крака, но са тънки и проветриви, а гумираната им подметка би дала добро сцепление с автомобилните педали.

Що се отнася до карането с боси крака - то е не по-малко вредно от това, да се кара с чехли - чувствителността на пръстите и ходилата ще ви попречи да натискате адекватно педалите, а ако краката ви се изпотят - белята е гарантирана.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:36 2
+ 0
- 0
sffsdf26717

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 1
+ 0
- 0
sffsdf26717
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.