26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Райнер Зейтлов постави нов рекорд за прекосяване на Азия и Европа

Ексцентричният пътешественик от Германия Райнер Зейтлов (Rainer Zietlow) и екипът му поставиха нов световен рекорд за най-бързо преминаване с кола през Евразия между Магадан, Русия и Лисабон, Португалия. Заедно с оператора Мариус Биела и журналиста Петър Баканов, Зейтлов завърши епичното пътуване от 15 200 км за 6 дни, 9 часа и 38 минути. С това постижение екипът счупи предишния световен рекорд от 8 дни и 12 часа.

Стартирайки от руския град Магадан, най-дългата за прекосяване държава е била, разбира се, Русия. От там, екипът влязъл в Беларус, след което минал през Полша, Германия, Франция и Испания, преди да влезе в последната държава по маршрута - Португалия (кято пък снощи за пръв път в историята си стана европейски шампион по футбол). За да не се губи излишно време, във всъдехода било направено импровизирано легло, в което един човек от екипа е почивал, докато другите двама шофират.

За поставянето на този рекорд, докато преминаваха през 7 държави в Азия и Европа, Зейтлов и екипът му разчитаха на гуми от семейството на Goodyear Wrangler. Тежкият терен и атмосферните условия, включително и дългата 3 000 км "магистрала" Колима в Русия, която е покрита с кал и чакъл, подложиха оборудването на тест през дългото 15 200 км пътуване. За шофирането от Магадан до Якутск Райнер разчиташе на гумите Goodyear Wrangler All Terrain Adventure с кевлар. За останалата част от трасето до Лисабон автомобилът Touareg беше оборудван с гуми Goodyear Wrangler All Weather.

Както и в предишните си рекордни пътувания, Зейтлов заложи на всъдехода Volkswagen Touareg V6 TDI. Машината има единствено малки подобрения за да се справи с тежкото предизвикателство - допълнителна предпазна клетка и два допълнителни резервоара за гориво. Това е петото приключение, в което немския SUV взима участие, още от рекордното пътуване Сидни - Санкт Петербург през 2011 г. Както и преди, германецът дарява по 10 евроцента за всеки изминат километър на благотворителната организация SOS Kinderdorf.

„Ние сме изключително щастливи, че успяхме да покорим Евразия за това кратко време – 6 дни, 9 часа и 38 минути“, споделя Райнер Зейтлов. „Бих искал още веднъж да изкажа своята благодарност към моите партньори и спонсори, включително и на Goodyear за осигуряването на тези толкова надеждни гуми, подходящи дори и за най-тежките терени".



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:15 1
+ 0
- 0
sffsdf13639
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.