19 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Спомен от първия SUV на Lamborghini (видео)

Преди беше шега. Възможността Lamborghini да продава SUV. Вече не е смешно, защото компанията наистина разработва подобен автомобил и с концепцията Urus компанията даде ясен знак през 2012 година, че е запретнала здраво ръкави. Малцина обаче знаят, че всъщност Urus не е първият Lambo SUV. Първородният се казва LM002 и е наричан Rambo Lambo.

Всичко започва в края на 70-те години, когато компанията произвежда воденен прототип по поръчка на Mobility Technologi International. Той се нарича Cheetah и предлага задвижване на четирите колела и V8 двигател от Chrysler. Тази комбинация прави машината малко трудна за каране, но все пак е произведен един прототип за тестове.

В крайна сметка обаче се оказва, че американското правителство не е впечатлено от Cheetah, вероятно и заради факта, че не се произвежда в САЩ. Така проекта заминава в кошчето, но е толкова скъп, че повлича компанията и я води до фалит през 1978 година.

Най-интересното обаче е, че след като се съвзема, Lamborghini продължава с упорството да се сдобие с офроудър със задно разположен двигател. Така се ражда LM001, който използва Cheetah за база, но с AMC V8 двигател. Машината продължава обаче да страда от лош баланс и ужасно управление и също заминава в историята.

През 1986 година на бял свят се появява LM002, който е представен на изложението в Брюксел. Инженерите най-после са мирясали и са оставили идеята за задно разположеният двигател, но за сметка на това задвижват машината с V12 от Countach Quattrovalvole - 5.2-литров агрегат с 450 к.с. и 5-степенна механична трансмисия.

Автомобилът тежи почти три тона, купето е тръбна конструкция и панели от алуминий и фибростъкло. Произвежда се в Испания и се доставя до фабриката на италианците в Сан Агата Болонезе. Това обаче не е груб офроудър, а луксозен такъв с изискан кожен салон и много глезотии за пасажерите.

Не е случайно, че Силвестър Сталоун е притежавал такъв автомобил и именно той му дава прякора "Rambo Lambo". Според различни източници на това возило са се качвали и Тина Търнър, Майк Тайсън, Кеке Розберг, Малкълм Форбс и други знаменитости. За султана на Бруней дори е направена поръчкова комби версия.

През целия период на производство от 1986 до 1992 година са направени едва 300 броя от модела. Така че Urus, който ще бъде представен официално на 4 декември, има предшественик и то звезден. И въпреки това, остава странното усещане, че във всичко това има нещо нередно.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:27 1
+ 0
- 0
sffsdf28797
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.