26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Спомен за комунистическото "Ferrari" - Melkus RS1000 (видео)

Комунистическото автомобилостроене никога не е претендирало за исключителност по отношение на дизайна или на функционалността на спортните автомобили. И до днес у нас на старта на различни състезания застават познати купета, кръстосвали родните пътища в продължение на десетилетия и реално нямащи нищо общо със спорта. Ето защо ще обърнем внимание на един рядък екземпляр, създаден от източната страна на "Желязната завеса", който има интересна съдба.

Запознайте се с комунистическото "Ferrari" - Melkus RS1000. Гледайки това спортно купе, вероятно си представяте италиански темперамент или германска мощ и прецизност. Ако предположите последното, то донякъде ще сте прави, защото автомобилът, живял между 1959 и 1986 година, е създаден в Дрезден, в рамките на тогавашното ГДР. Под ръководството на автомобилния състезател Хайнц Мелкус, от поточната линия слизат едва 101 броя от този странен автомобил.

Защо странен? Достатъчно е само да пуснете със звук видеото по-долу, за да разберете. Под капака на този привидно наточен и агресивен спортен автомобил тупти дребно сърчице. Онова, същото, което с припукване събуждаше квартала рано сутрин преди има-няма 20 години и изтръгваше искрени поздрави към съседа-собственик. Да, ще чуете звука на Wartburg и Trabant.

Този Melkus RS1000 се задвижва от двутактов, 3-цилиндров двигател с обем 1 литър и генерира съвсем не спортните 70 к.с. Някои от произведените машини обаче са още по-наточени, защото разполагат с 1.2-литров агрегат, способен на максимална скорост от 175 км/ч.
гав
Тайната на по-голямата пъргавина, отколкото предполагат тези скромни двигатели, е иновативното купе. Тук ще видим фибростъкло и конструкции, изпреварили категорично времето си, противно на схващането, че съветските автомобилистчици черпят идеите си от Каменната ера. Е, може би феновете на Ferrari веднага ще направят забележка, че Melkus подозрително прилича на 250 GTO... И ще са прави! Защото именно този модел на италианския производител е послужил за вдъхновение на руския "суперавтомобил".

Така или иначе изпълнението, като изключим недоразумението под капака, е доста добро. С тегло от едва 680 кг автомобилът е по-пъргав от очакваното. Някои от състезателните варианти на машината са били тунинговани до 118 к.с. и са постигали максимална скорост от 210 км/ч.

За нещастие съдбата на Melkus е гибелна, при това два пъти. След като марката изчева от картата през 1986 година, през 2009 беше направен опит за възраждането и под името RS2000 и с 1.8-литров двигател на Toyota. Преди четири години обаче Melkus прекрати за втори път съществуването си заради слаби продажби и липса на сериозен интерес от инвеститори.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:17 1
+ 0
- 0
sffsdf12486
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.