28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Уникален Jaguar XJ за барабаниста на Iron Maiden

На автомобилния салон в Женева, Jaguar Classic представи направения по поръчка на барабаниста на култовата метъл група Iron Maiden Нико Макбрейн Jaguar XJ6 Greatest Hits, с който започва честването на 50-тата годишнина на Jaguar XJ през 2018 г.

Специалната поръчка е съвместно изпълнение на Нико, експертите инженери и майстори в Jaguar Land Rover Classic Works в Ковънтри и директора на дизайнерското студио на Jaguar Уейн Бургес. Проектът включва повече от 3 500 часа работа, като повече от 4 000 части са сменени, с нов дизайн или с нова обработка. За разлика от всеки XJ6 от 1984 г. този включва значителни модификации по екстериора, интериора, силовия агрегат и окачването, за да се получи накрая мечтания от Нико XJ.

Барабанистът на „Айрън Мейдън“ Нико Макбрейн каза: „Това е моят върховен XJ – третият ми поред, наречен галено „Джони 3“. Беше истинско удоволствие за Jaguar Classic и мен. Толкова съм развълнуван от завършването му и особено, че ще бъде показан в Женева – той наистина е издание с Най-великите хитове и за мен определя какво точно е Jaguar XJ. Той е признание за майсторството на екипа на Jaguar Classic. Не бихме могли да го планираме по-добре във времето, след като сега е 50-тата годишнина на XJ – моят любим модел Jaguar.”

Тим Ханиг, Директор на Jaguar Land Rover Classic, каза: „Създаването на този XJ Greatest Hits и целият процес по осъществяването на нечия автомобилна мечта бяха изключително удовлетворяващо преживяване за екипа на Jaguar Classic. Беше удоволствие да работим с Нико и очакваме с нетърпение да видим реакциите за този проект.“

Основните характеристики включват уникални предна и задна броня, разширяващи се предни и задни арки на колелата с променен профил, уникални прагове и модифицирано пресоване на задните врати, подобрено предно и задно окачване с регулируеми задни амортисьори, преобразуване в елегантните дръжки на вратите на XJ, Серия 2 и странични огледала във формата на куршум, специални LED предни фарове със светлинна идентификация „Halo“ на дневните светлини, модерно уплътнение на вратите за намален шум от вятъра и допълнително заглушаване на звука, интегрирано управление чрез сензорен екран на сателитна навигация, телефон, камера за обратно виждане и забавления на борда, интериор с нова тапицерия, специална аудиосистема с USB свързаност с контролни бутони, изработени от алуминий и вдъхновени от усилвателите за китара, бутон за стартиране, вграден в арматурното табло и куп други неща.

В интериора класическият стил на Jaguar се съчетава с удобството на съвремието. Кожените седалки са ръчно тапицирани в цвят Pimento Red с черни декоративни релефни линии и щамповани подглавници, докато черни, ръчно изработени мокетни стелки и облицовка на тавана от Alcantara довършват тапицерията. Арматурното табло съдържа фурнири Sycamore в цвят Dark Grey – предпочитаният от Нико материал за любимите му малки барабани.

Допълнителните препратки към изкуството на собственика включват въртящи се бутони от машинно обработен алуминий на арматурното табло - вдъхновени от копчетата за управление на усилвателите за китари, създадени от добрия приятел на Нико Джим Маршал, и педали, заимствани от комплект барабани, с хромирано и черно покритие. Специално изработеният спортен волан с три спици съдържа уникалния талисман на Нико – „Eddie Growler“, видян за първи път на неговия специално поръчан Jaguar XKR-S от 2013 г.

Включвайки редица възстановени части от оригиналния XJ6 на Макбрейн, 4,2-литровият редови 6-цилиндров двигател съдържа три 2-инчови карбуратори SU от E-type – любимата конфигурация на Нико. Машинно обработен четворен ауспух завършва специално проектираната изпускателна система.

Запазени компоненти от първия XJ6 на Нико, прекарал много години в околностите на дома на бас китариста на „Айрън Мейдън“ Стив Харис след преместването на Макбрейн в Америка, също присъстват на други места в конструкцията: от емблематичния талисман на предния капак - скачащ ягуар, който първи привлякъл Нико да купи автомобила, до оригиналните ключове за запалване от 1984 г.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf31033
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.