18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Как да съхраняваме летните гуми през зимата

Снимка: Auto.mail.ru

Вече настъпи сезонът, в който повечето шофьори (или поне съвестните) сложиха зимните гуми на автомобилите си. Температурите падат, снегът се задава и любимата кола трябва да е с нови "ботушки" за да се чувствате сигурни през зимата. Но какво да правим със свалените летни гуми? И как да ги съхраним правилно, за да може безпроблемно да ги ползваме отново след зимата? Колегите от Auto.mail.ru дават няколко простички, но ефективни съвета:

За начало, почистете добре летните гуми от прах и мръсотия. После може да ги напръскате с почистващ спрей, дори и такъв за климатици, който може да се намери по магазините за автокозметика и бензиностанциите. Подобна обработка ще предпази гумите при падане на температурите. Същевременно, имайте едно наум за състава на каучука и не използвайте за почистване бензин, спирт или агресивни химчески препарати, като гледайте да няма по тях петна от масло или мазнини.

Втората стъпка е да сложите гумите в в големи торби за съхранение. Такива би трябвало да се предлагат в гумаджийниците.

Къде е добре да съхраняваме гумите? Идеалните условия са в сухо помещение, без прака слънчева светлина и с постоянна температура над нулата. Ако коридорът на апартамента ви се струва перфектната локация, по-добре го съгласувайте с благоверната си... А сега сериозно - в последните години все по-популярни са така наречните "хотели за гуми", където срещу заплащане, може да оставите колелата за студения сезон.

Що се отнася до гаража или мазето, те също са подходящи, макар температурата през зимата там да не е идеална. Но други варианти по-скоро няма. И все пак, важното е гумите да се съхраняват в сухо и чисто помещение.

Как да съхраним гумите възможно най-добре? Методът зависи от това, дали са на джанти или не. От Auto.mail.ru са направил една много добра илюстрация (горе), която показва всичко. Ако гумите ви са на джанти, е добре малко да ги спаднете и да следите да не се опират в някой остър ръб или ъгъл. Не ги притискайте с нищо отгоре, а ако помещението ви се отоплява, по-добре е да не са близо до радиатора или друг източник на топлина.

Надпишете с креда гумите си - коя е предна лява, задна дясна и т.н. Защото е хубаво през следващия сезон да размените местата им. В зависимост дал иавтомобилът ви е 4х4 или със задно предаване или с преден задвижващ мост, размяната е обяснена на долната схема (в ляво 4х4/задно, вдясно предно предаване):

А какво да правим ако летните гуми вече са "заминали"? По принцип не е добре да ги съхранявате, а е добре да ги предадете за рециклиране. Естествено, в нашата държава този процес е малко объркан, но какво ли не е. Повечето гумаджийници събират стари гуми и ги предават за рециклиране. У нас има и няколко организации, които се занимават с рециклирането.

Хубаво е да знаете, че старите гуми могат да намерят много приложения след като се рециклират - в строителството, при строеж и укрепване на пътища и речни диги, като предпазни заграждения на писти и трасета за моторни спортове, в земеделието, в заводите за обувки и т.н.

При всички положения е глупаво просто да ги изхвърлите на боклука, откъдето мургавите ни сънародници да ги вземат и да ги рециклират по собствения си метод - палейки ги, с което най-малкото вредят на качеството на атмосферата.

А ако решите просто да захвърлите старите гуми в гората, знайте, че те отделят вредни вещества в почвата и въздуха около 100 - 120 години! И ако държите внуците и правнуците ви да живеят в по-чиста природа, замислете се...



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 1
+ 0
- 0
sffsdf29692
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.