29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Как колата ни да не се превърне във фурна през лятото

Летните месеци се свързват със страхотни плажни приключения, понякога на далечни дестинации. Много хора предпочитат да натоварят личния автомобил и да имат независимостта на собствения транспорт, отколкото да се качат на автобус или самолет и да разчитат на различен тип превоз в летния курорт. В тези топли месеци обаче има нещо, което свързва автомобилите, независимо колко скъпи и луксозни са те - силното слънце. Особено, когато сте с малко дете, използването на машината, след като тя е престояла няколко часа под жаркото слънце, е истинско предизвикателство.

Всеки е запознат с чувството да отвори вратата на автомобила и да попадне в нещо средно между фурна и Ада. След това да седне с късите си панталони или банските на седалките, на които може да изпържите яйце и съвсем безплатно да ги използвате за епилиране на краката си. Сетне да хванете нагорещения волан и да се наложи да карате с два пръста, докато климатикът успее да охлади купето.

Усещането определено не е приятно, но има няколко прости съвета, които могат да Ви помогнат поне малко да ограничите този ефект. Повечето от Вас най-вероятно го правят, но тук може и да откриете още някой ценен съвет.

1. Използвайте сенник за предното стъкло. Може да изглежда не особено красиво, сякаш алуминиева осколка от паднал сателит се е врязла в любимия Ви автомобил, но това определено има ефект. И е доста евтино. Ако оставяте автомобила за по-дълго време може да изплзвате този прийом и за задното стъкло, тъй като слънцето ще премести своето положение през деня.

2. Вземете покривало за таблото. Това е малко по-рядко срещан аксесоар, но също върши чудесна работа и може до някъде да замести сенника, въпреки че не предпазва цялото купе от нагряване, а само определена част от него. Но пък изглежда доста по-добре, ако продължава да Ви притеснява естетическия аргумент.

3. Хвърлете една кърпа на волана. Дори да имате сенник, това често не помага за намаляването на температурата на най-важния за докосване компонент от автомобила. Не се докарвайте до ситуация наистина да трябва да държите "геврека" с върха на пръстите си, докато изстине. Една малка кърпа върху него ще свърши доста добра работа.

4. Помислете за важните дрънкулки, като компакт дискове и други неща, които са ценни за Вас. Те не трябва да бъдат изложени директно на слънцето и е добре да бъдат прибрани в жабката или в друг вид отделение. Съвсем спокойно можете и просто да хвърлите една тениска върху тях или да ги преместите в багажника.

5. Оставете прозорците леко свалени, ако е възможно. Ако имате доверие на мястото, на което сте спряли, опитайте да свалите съвсем малко прозорците. Толкова, че да не можете да вкарате докрай пръста си. Това осигурява вентилация и дори малка пролука ще свърши чудесна работа, изкарвайки затопления въздух от купето. Проблемът е, че на малко места в България можеш да си позволиш подобно нещо, без това да е покана за обир.

6. Поставете вентилатор със слънчев панел. Този аксесоар се закрепва за стъклото и извлича горещия въздух от автомобила Ви. Както вече сте се досетили, няма нужда да използвате ток от акумулатора за тази услуга - нужно е само слънце. А, ако такова няма, то е очевидно, че не ви е нужно да охлаждате купето.

7. Покрийте седалките с одеало или кърпа. И този похват не изглежда особено красиво, но е ефективен, особено ако сте с кожен салон. Напомняме за депилатоарния ефект, който нагрятата кожа може да има върху Вашето тяло. Усещането е меко казано смущаващо и не е нужно да си го причинявате.

8. Паркирайте на сянка или в гараж. Това е най-логичното действие и може да спести всички останали стъпки. Ако търсите сянката на дърво обаче внимавайте много под какво дърво поставяте автомобила си. Много често хората остават неприятно изненадани, когато спрат в сянката на липа или бор, които отделят силна смола. Тя може да нанесе ужасни щети на боята и да бъде много трудно да се отстрани, дори в добра автомивка.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:38 3
+ 0
- 0
sffsdf26560

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:32 2
+ 0
- 0
sffsdf26560
samael
Рейтинг : 31695
20.07 2017 в 13:08 1
+ 4
- 0
"и да бъде много трудно да се отстрани, дори в добра автомивка"

Смолата се чисти без никакви ядове с обикновен етилов спирт, който по никакъв начин не вреди на боята. Изпробвано!!!
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.