28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Пет неща, които не трябва да причиняваме на механичната скоростна кутия (видео)

Само преди два дни Ви разказахме за някои базови правила, които трябва да спазвате, когато управлявате автомобил с автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Продължаваме темата с някои насоки за далеч по-масово използваната механична трансмисия, поне в България. Защото тук още битува мнението, че автоматикът е за слаби шофьори. Това обаче ще обсъдим в друга статия.

Отново наш гид в инструкциите за правилно боравене с автомобила е Джейсън Фенски. Ето какви са неговите препоръки, за да си спестите главоболя, посещения на сервиза и дълбоко бъркане в джобовете.

1. Не дръжте ръката си на скоростния лост

Ами, това всички го правим. И е много удобно, освен това дава възможност за заемане на свирепа секси поза, сякаш караме не стар германски автомобил, а нова италианска бегачка. Това привидно безобидно действие обаче води до износване на селектора. Може да не се случи днес или утре, но някой ден ще съжалявате за това, че сте държали ръката си на скоростния лост.

2. Изключвайте от скорост, докато чакате светофара

Детайлното обяснение защо не е добре да държиме на включена скорост и натиснат съединител, когато чакаме зеленото да светне, ще получите от Джейсън във видеото. Но тук отново става въпрос за износване на компоненти от съединителя.

3. Не опитвайте да се задържите на наклон с полусъединител

Един изключително ефикасен начин да унищожите качествено съединителя си е да опитвате да се задържите неподвижно на наклон, използвайки само полусъединителя. Това действие буквално съсипва феродовия диск и причинява неговата гибел страшно бързо. Просто натистнете спирачката, ако се налага дори си помогнете с ръчната, за да може да потеглите, но не задържайте прекалено дълго на полусъединител.

4. Без газ до ламарината, когато сте на прекалено висока предавка

Това не е добра идея. Движите се с 60-70 км/ч, но по някаква причина вече сте на пета скорост и искате да ускорите бързо. Както казва Джейсън - не бъдете мързеливи и свалете една или дори две предавки, ако се налага. Лошото съотношение на предавателното число с ниските обороти на двигателя може да доведе до немалко проблеми, така че бавното ускорение ще е последният Ви проблем.

5. Не подпирайте левия си крак на педала на съединителя

И аз се зачудих, кой ли би могъл да прави такава глупост. Но, щом се споменава, значи има причина. Очевидно някои хора, може би дори несъзнателно, имат склонността да подпират левия си крак на педала на съединителя. Повече от ясно е, че няма нужда да натоварвате съединителя и да се лишавате от цялата мощ на двигателя си с това действие. Да не говорим, че може и да е опасно.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:42 5
+ 0
- 0
sffsdf26017

Рейтинг :
09.09 2023 в 05:33 4
+ 0
- 0
sffsdf26017
Ехо
Рейтинг : 6015
02.01 2020 в 14:59 3
+ 0
- 0
№ 1 е валидно само ако натискаш лоста нанякъде без нужда. Ако си е в центъра, няма проблем. Другите препоръки са ОК.
+ 5
- 0
1 се отнася до скоростни кутии произведени докъм 1960г, на по-новите няма проблеми.

4 е непонятно защо - за повечето дизели 60-70км/ч на пета е около максимума на въртящия момент и няма причина това да е вреден режим.

5 износва аксиалния лагер.
samael
Рейтинг : 31695
22.06 2017 в 17:22 1
+ 1
- 3
1 и 5 са абсолютни глупости, с останалото съм съгласен.
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.