28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Заклещен педал на газта - как да се спасим? (видео)

Един от най-неприятните и опасни инциденти, които могат да се случат на пътя, е заклещването на педала на газта по време на движение. Самият факт, че автомобилът Ви започва неконтролируемо да ускорява, трябва да Ви навежда на мисълта, че ситуацията е повече от критична.

В България все още много повече хора карат автомобили с механични скоростни кутии. При такъв инцидент те са облагодетелствани. Единственото нещо, което трябва да направите, ако Ви се случи подобно нещо, е да натиснете съединителя, да включите на неутрална, да отбиете спокойно и да опитате да оправите педала, преди двигателят да е изпушил от претоварването.

Доста по-сложно обаче става, когато сте зад волана на кола с автоматична трансмисия. Точно такъв е случаят с жена в Мисури преди пет години. Тогава педалът на газта на нейната Kia Sorento заяжда и остава в долна позиция. Това води до максимално ускорение и машината се понася по магистралата със скорост от 193 км/ч.

В продължение на близо 100 км полицията едва успява да смогне със скоростта на автомобила, за да разчиства пътя пред блокиралата машина. В крайна сметка дамата успява да оправи педала и всичко приключва благополучно.

По-късно каналът National Geographic прави подробно отразяване на случая и задава въпрос на своите зрители - какво трябва да направите в подобна ситуация - да опитате да включите на неутрална скорост, да използвате ръчната спирачка или да изключите двигателя.

Дамата от скоростния инцидент по-горе е твърдяла, че е опитвала да превключи на неутрална предавка, но кутията не е реагирала. Използването на ръчната или изключването на двигателя обаче могат да предизвикат моментален инцидент, така че едва ли са решение в случая. Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат в подобна ситуация:

1. Запазете спокойствие. Очевидно е, че това е трудно, но от следващите Ви действия може да зависи оцеляването Ви.

2. Направете оценка на средата около вас - дали има сериозен трафик, къде точно се намирате, опитайте да си спомните какъв терен е пред вас и дали има къде безопасно да напуснете пътя.

3. Опитайте да върнете обратно педала с помощта на палеца на десния крак. Вкарайте го под подала и издърпайте здраво към Вас. Не използвайте левия крак за тази цел, той трябва да е ангажиран с педала на спирачката, с който да опитвате да контролирате скоростта. Ако успеете да издърпате лесно потъналия педал, но това не влияе на оборотите, значи сте в голямата беда - педалът вече не влияе на ускорението.

4. Опитайте да натиснете спирачката. Ако не се движите с висока скорост, то може и да успеете да спрете машината, въпреки форсирането. Ако тя е вече висока обаче, както в случая с жената в САЩ, то шансът Ви е почти нулев. Но, все пак, може да успеете да забавите скоростта. Освен това трябва много да внимавате при използването на спирачката и да държите волана с две ръце заради очакваната нестабилност при опита за спиране.

5. Не пипайте ръчната спирачка. Използването и в такъв момент е рецепта за катастрофа. Ако всичко друго се провали, опитайте да изключите двигателя. Имайте предвид, че в тази ситуация ще изгубите серво управлението - воланът и педалът на спирачката ще станат твърди като камък. Изберете подходящото място, по възможност права отсечка, където няма да се налага да завивате под сериозен градус.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:29 3
+ 0
- 0
sffsdf28070

Рейтинг :
07.09 2017 в 23:23 2
+ 0
- 1
Да бе, ама няма да има статия....
+ 21
- 1
Ми,върни контактния ключ до първото щракване обратно. Двигателят ще се омърлуши, а воланът още ще се върти.
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.