17 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Защо антифризът е жизнено важен за автомобила Ви?

С наближаването на зимата започва и подготовката на автомобила за месеците с по-лошо време. Машините са поставени пред тежки изпитания и поддръжката им е ключова, за да оцелеят под ръцете на ползвателите си. Повечето от нас си знаят урока - слагаме зимни гуми, сменяме течността на чистачките с такава за ниски температури и проверяваме антифриза, за да се уверим, че двигателят има необходимата защита.

Популярен мит сред някои е, че антифризът служи за спасяване на двигателя от ниските температури. Това всъщност е само половината истина, защото той играе ролята на топлинен буфер и в горещините и има не по-малка роля и през лятото.

Когато слагате антифриз, прочетете добре упътването и се съобразете с условията. Прието е той да се разрежда с водата в равни пропорции, но това не е закон. В зависимост от условията трябва да прецените как да направите разреждането, така че двигателят Ви да е максимално защитен.

Лошата поддръжка на антифриза може да има буквално фатални последици за двигателя Ви. Старият или лошо разреждан антифриз с времето започва да води до корозия, а от там нещата бързо започват да стават неспасяеми.

Някои компании вече предлагат на пазара безводни препарати, които не изискват разреждане, а в същото време имат голям диапазон за работа в екстремни температури. Плюсът на тези течности е, че намаляват до минимум шанса за корозия.

Трябва да имате предвид, че вечното доливане на нов антифриз и разреждането му в един момент няма да вършат работа. В даден етап цялата система трябва да бъде източена и напълнена наново, за да може системата да функционира. При новите автомобили различните производители имат различни подходи. От 2004 година, например, Toyota слага антифриз, издържащ 100 000 км. В същото време от Mercedes правят смяна на течността на всеки 15 000 км.

Затова не подценявайте никога антифриза, не допускайте нивото му в казанчето да доближава маркера за минумум, а от време на време и го сменяйте изцяло. Иначе не само автомобилът ви, но и Вие, както и портфейлът Ви, ще страдате.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:26 2
+ 0
- 0
sffsdf29498
+ 1
- 1
Някъде в Горубляне произвеждат един модел кафяв антифриз и с него обслужват колите на които "всичко им е обслужено, сядаш и караш".
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.