29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Защо не всички мотоциклети имат ABS (видео)

Системата, предпазваща колелото от блокиране при тежко спиране - ABS вече се приема за нещо задължително и определено не като екстра, независимо дали карате автомобил или мотоциклет. Тази система има много предимства - дава възможност да запазите управлението в процеса на спиране, вместо да превърнете машината си в шейна извън контрола Ви. Освен това намалява чувствително и спирачния път.

При мотоциклетите обаче ABS не е толкова силно застъпена технология, както при автомобилите и за това има няколко причини - някои по-логични, други по-субективни.

На първо място е размерът на мотоциклета. Според европейските регулации от 2012 година насам всеки нов мотоциклет с кубатура над 125 сс задължително трябва да бъде с ABS. Какво обаче значи това за машините с по-малък работен обем? Обикновено това са кросови мотори и скутери. Те са малки, леки, повечето немощни и най-важното - евтини. Спирането с малко тегло е доста по-лесно и за обикновената спирачна система, а вкарването на ABS в евтин скутер ще качи доста сериозно цената му и ще го направи непривлекателен за купувачите.

Говорейки за мотокросови машини, трябва да кажем, че предназначението на мотора също има значение за това дали има или няма смисъл от тази система. Тя е изключително полезна на шосето, но при мотокрос машините е почти безполезна, а на моменти и пречи, за да се намери правилния баланс на настилката с ниско сцепление.

Колкото и странно да звучи, естетиката и допълителното тегло също имат значение. Не е случайно, че гигант и истински символ на двуколесния свят като Harley Davidson съвсем неприкрито страни от тази технология. Доскоро компанията я предлагаше само в някои от моделите си, защото се оказа, че клиентите я смятат за загрозяваща машината. В момента тя е стандартна чак при Road King Special 2018, а за останалите модели е като допълнителна опция и струва близо 800 долара в САЩ.

Че ABS технологията е способна да предотврати големи щети и трагедии можем да се убедим и във видеото, което показва тест на мокра настилка с и без нея, а резултатите са повече от красноречиви. Това обаче не означава, че тя е задължителна част от всеки мотоциклет. Може би възможност за изключване за определени условия би било оптималното решение, но определено препоръчваме да разчитате на нея, ако карате машината си по нормалните, асфалтирани пътища в и извън страната.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:28 1
+ 0
- 0
sffsdf28454
 
Още от : Тест
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.