29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

28 април в авто-мото историята: Ламборджини, Джей Лено и другите

Вижте по-интересните събития от света на колела, случили се на датата 28 април:

1916: В малкото италианско селце Ренацо се ражда легендарният Феручо Ламборджини (Ferruccio Lamborghini). Човек, който от компания за трактори, превръща марката Ламбо в синоним за суперспортни коли. Феручо се запалва по автомобилите доста рано, като модифицира и се състезава с Fiat Topolino. Състезателната му кариера приключва набързо, след като катастрофира с малката си кола на рали. След Втората световна война, Ламборджини постига сериозен успех с производството на трактори и климатици. Състезанията си остават голямата му страст и той започва да колекционира състезателни коли, сред които и няколко модела Ferrari.

Стартът на производството на спортни коли, започва след доста иронична ситуация – Феручо отива при Енцо Ферари, за да му даде съвет за проблеми със съединителя на спортните коли. Енцо е направо обиден, че един производител на трактори се опитва да му дава акъл. Обиденият Ламборджини наема бившите инженери от Ферари Джанпаоло Далара и Боб Уолис да създадат и разработят негова собствена суперкола. Резултатът е в невероятни модели със средноразположен двигател като 350gt и Muira, които са били доста напредничави за времето си.

Логото на „Ламбо” е бик, символизиращ зодията Телец на Феручо. Многобройни модели на Lamborghini носят името на бикове или бикоборци. Kомпанията познава много пикове и падове, като през 70-те години на миналия век Феручо се оттегля, продавайки както производството на трактори, така и това на суперкари. След като преминава през няколко ръце, от 1990 година Automobili Lamborghini е закупена от Volkswagen, които и до днес продължават да произвеждат уникални спортни модели.

Феручо Ламборджини си отива от този свят на 20 февруари 1993 година, на 76-годишна възраст.

1939: Пауъл Кроусли (Powel Crosely), американски индустриалист, създава първата американска компактна кола. В началото се появява като двуврат кабриолет с тегло едва 450 кг, продаващо се за 250 долара. Мъникът се задвижвал от 580-кубиков двуцилиндров двигател с въздушно охлаждане, като по-късно се появили версии като седан, комби, ван и пикап.
1949: Роден е Индиан Лари, чието истинско име е Лоурънс ДеСмед (Indian Larry, Lawrence DeSmedt). Един от най-атрактивните американски доработчици на мотоциклети, каскадьор и шоумен. Прякорът си Индиан Лари, Лоурънс получава през 80-те години на миналия век, след като пори улиците на Ню Йорк със специално доработен мотоциклет Indian, който събира погледите в Голямата ябълка. Лари е луд фен на т. нар. „чопъри” и всичките му проекти на две колела са свързани именно с този вид мотоциклети. Загива през 2004 година, след инцидент по време на демонстрация за мотоциклетно шоу.

1950: роден е Джеймс Дъглас Мюир „Джей” Лено (James Douglas Muir "Jay" Leno), американски комедиант, актьор, писател, продуцент и телевизионен водещ. Няма нужда да говорим за шоуто му „The Tonight Show with Jay Leno” по NBC или The Jay Leno Show по същата телевизия. Поводът да го включим в автомобилната история, освен изключителната му страст и отдаденост по автомобилите, е последният му проект „Гаражът на Джей Лено”, който е една далеч по-рафинирана и смислена версия на излиянията на Джереми Кларксън в Top Gear.

1956: Умира Фред Мариот (Fred Marriott), американски автомобилен състезател. През 1906 година поставя световен рекорд за скорост, постигайки 205,5 км/ч на Daytona Beach, зад волана на парен автомобил Stanley Steamer. Две години по-късно опитва да подобри собственото си постижение, но жестока катастрофа го отказва веднъж завинаги

1983: Роден е Джош Бруукс (Josh Brookes), австралийски мотоциклетен състезател. Състезава се в световните Superbike и Supersport шампионати, победител в британския супербайк шампионат през 2015 година.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:22 2
+ 0
- 0
sffsdf10512
+ 3
- 0
"ЛАМБОРГИНИ"!

Поздрав!
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.