20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Volkswagen имали детайлен инструктаж как да лъжат за емисиите

Въпреки огромните загуби компанията ще изплати 63 млн. евро на бивши и настоящи мениджъри

Презентация на PowerPoint от 2006 година описвала детайлно как немският автомобилен производител Volkswagen би могъл да заобиколи строгите тестове за еимисии в САЩ, пише "Ню Йорк Таймс".

Цитирайки два анонимни източника, които са видели фирмената презентация, докладът обяснява как код, вграден в софтуера за управление на дизеловите двигатели, би могъл да "затегне" контрола върху вредните емисии само по време на тестове за тях, разпознавайки условията по които протичат правителствените тестове. При движение по пътя обаче оборудването за ограничаване на нивата на азотен оксид се изключва.

Презентацията, изготвена от неназован висшестоящ технологичен служител на Volkswagen, е открита в хода на разследването срещу автомобилния гигант. От немската компания отказват да коментират новината.

През 2005 г. Volkswagen залага на дизеловите двигатели в опитите си да повиши продажбите на американския пазар. В основата на стратегията стои 2-литровия турбодизел,отговарящ на стандартите за вредни емесии в Щатите, къде изискванията са много по-сериозни от тези в Европа. За целта използват "капан" за азотен оксид - вредният газ се улавя от катализатор, в който се впръсква гориво и така той се изгаря. Системата дебютира 3 години по-късно и се оказва не само удачен, но и евтин начин да справяне с драконовските изисквания на американските власти. По това време конкурентите от Daimler и BMW използват селективни катализатори, каквито VW прилага сега.

Инженерите обаче осъзнават, че това оборудване ще се амортизира бързо. Отхвърляйки идеята за подобрения поради финансови съображения, тогава те се насочват към софтуерните манипулации, които засягат 11 млн. автомобила.

Volkswagen претърпя сериозен финансов удар след избухването на "Дизелгейт" през септември. В петък немците съобщиха за рекордните загуби от 1,36 млрд. евро за 2015 г. За справянето с последиците на скандала са отделени 16,2 млрд. евро, двойно над първоначално планираната сума.

Наскоро производителят постигна споразумение с американските власти да откупи от клиентите 482 хил. автомобила, оборудвани с 2-литров дизелов двигател, както и да компенсира собствениците. Окончателното решение ще бъде взето до 21 юни.

Компанията е изправена и пред криминално разследване от страна на Департаментa по правосъдие. Volkswagen нае фирмата Jones Day, за да проведе вътрешно разследване по случая, но на 22 апри заяви, че ще изчака финализиране на сделката с департамента преди да оповести резултатите. 

Въпреки рекордите загуби, Volkswagen ще изплати 63 млн. евро на бивши и настоящи високопоставени служители, съобщава Би Би Си. Засега ще бъдат задържани някои от бонусите.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:22 1
+ 0
- 0
sffsdf10587
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.