20 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дубаец на крачка от победата в Рали "България"

Дубаецът Рашид ал Кетби (Skoda) е най-вероятният 47-ми победител в Рали "България". Състезателят от Близкия изток ще започне втория и последен ден на състезанието с аванс от 1:09.7 минути пред втория Йордан Атанасов (Mitsubishi). Трети в генералното класиране за момента е Дилян Станов (Renault).

Началото на ралито не подсказваше за лесно състезание за Ал Кетби. Първо дубаецът беше наказан с 10 секунди за закъснение на старта на първата отсечка. В самия етап пък той бе абсолютно "надкаран" от най-бързия
българин Пламен Стайков (Mitsubishi), а след втората отсечка авансът на Стайков вече бе над 18 секунди. При повторното минаване на Солник и Сини рид българинът върна газта, но не позволи на съперника му да свали много
от аванса му.

Всичко вървеше по план за Стайков, който започна да мисли за тактиката на опазване на лидерството. Точно тогава, в подхода към етап номер 6 - Аладжа манастир, се случи и най-неприятното за родния ас. Чисто новият диференциал на неговото Mitsubishi не издържа на натоварването и Стайков приключи злощастно състезанието.

Това остави Ал Кетби като единствен сериозен преследвач в лицето на Йордан Атанасов, след като още в първия етап Мартин Сурилов (Mitsubishi) се завъртя, разцентрова окачването си и реши да не продължава надпреварата.
Третият най-бърз в първия ден бе Костадин Щерев (Subaru), който се завръща в рали дисциплината след няколкогодишно отсъствие. Пловдивчанинът обаче се състезава в новия клас Е1 за нехомолгирани автомобили и не е част от генералното класиране.

При това положение третото място във виртуалния подиум зае Дилян Станков. Още от сутринта той заформи интересен дуел с Боян Безус (Renault) и интригата за първото място в клас RC4 беше валидна до края на петия етап, когато двигателят на Безус не издържа. Така Станков не само почти си осигури победата в класа, но в неделя може да стъпи и на подиума в генералното класиране.

Добро представяне и за екипажите на Hyundai Racing Trophy. Те не участват в официалното подреждане на ралито и оформят свое собствено класиране, но времената на всички така или иначе се съпоставят. Осмият най-бърз и лидер при едномарковите след съботния ден е Григор Григоров, който води с малко над минута пред Мирослав Ангелов.

В неделя предстоят последните пет отсечки, които ще определят и победителя в 47-то издание на Рали "България"



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:19 1
+ 0
- 0
sffsdf11684
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.