29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

F1: Край на сушата, Хамилтън триумфира в Монте Карло

Люис Хамилтън (Mercedes) спечели състезанието за голямата награда на Монте Карло във Формула 1 и сложи край на победната суша, започнала още през есента на миналата година. Британецът проведе вълнуваща битка с Даниел Рикардо (Red Bull) и донякъде извади късмет, възползвайки се от проблемна комуникация между австралиеца и инженерите в бокса.

Състезанието започна за пръв път в историята си зад кола за сигурност заради проливния дъжд, изсипал се в неделя сутринта. При стартирането Рикардо, който водеше колоната, опита да натрупа аванс. Зад него се движеха съотборниците в Mercedes Нико Розберг и Люис Хамилтън. Германецът, който бе спечелил последните три издания на състезанието в Кралството, обаче имаше проблем със спирачките си и се подчини на инструкциите от бокса да пропусне по-бързия Хамилтън.

От тук започнаха тактическите надлъгвания. Люис остана на пистата с мокри гуми, когато първо Рикардо влезе в бокса и сложи интермедия. След това, на вече изсъхналото трасе, Хамилтън сложи сликове за по-висока скорост. Рикардо поиска моментално влизане в бокса още в следващата обиколка, за да не загуби предимството си. Това явно е останало неразбрано от инженерите му и австралиецът трябваше с изненада да разбере, че гумите му не са приготвени, когато влезе за смяна. Забавянето позволи на Хамилтън да заеме първото място.

Това обаче не беше краят. След излизането от бокса Рикардо беше бърз и настигна съперника си, като двамата имаха момент на напрежение след излизането от тунела, когато британецът прекоси шикана, а след това и блокира съперника си при опит за изпреварване. Ръкомаханията на пилота на Red Bull обаче не трогнаха комисарите, които не наложиха наказания. Така в последните обиколки Хамилтън се оказа способен да задържи първото място и да спечели първото си състезание от Мексико през миналата година и общо 44-то в кариерата му.

Третата позиция бе за Серхио Перес (Force India), който изигра тактически картите си в сложната обстановка. Перес удържа на натиска на Себастиян Фетел (Ferrari) и не позволи на германеца да извоюва петото място. Прекрасен ден имаше и Фернандо Алонсо (McLaren) с пета позиция. Съвсем в другия полюс пък бе победителят от Испания Макс Верстапен, който и днес катастрофира и не завърши надпреварата.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:19 1
+ 0
- 0
sffsdf11700
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.