25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Уникален Land Rover беше изложен в музея "Питърсън"

През годините дебатът около това дали колите могат да бъдат считани за изкуство или не, не стихва. Едва ли би могъл да се даде еднозначен отговор на този въпрос, но и двете страни в спора се обединяват около тезата, че автомобилното купе е доста подходящо за платно, върху което даден артист да се развихри.

Със своите големи и плоски панели, класическият Land Rover е един от най-подходящите автомобили за целта. Това изглежда е минало през акъла и на известния нюйоркски художник Кийт Харинг, който е решил да се възползва от естествените дадености на Land Rover-а на снимките и да го направи уникален. Скоро колата ще бъде изложена на показ в автомобилния музей „Питърсън“ в Лос Анджелис.

Харинг става популярен още в началото на 80-те, когато започва да рисува с тебешир върху черна дъска на различни локации в нюйоркското метро. Впоследствие той се развива като артист и започва да прави по-широкодостъпни стенописи в града. Една от творбите му от този период се нарича “Crack is Wack” и в момента е считана за културна забележителност и се ползва с протекцията на градската управа.

Работата на Харинг се отличава с използването на примитивни форми и цветове, а любимите му теми са рождеството, смъртта, сексуалността и войната. Според експерти творбите му остават актуални и днес, 26 години след смъртта на Харинг през 1990 г.

Въпросният Land Rover е създаден през 1983 г. Той започва своя живот като напълно обикновен Land Rover Series III Station Wagon, произведен през 1971 г. Машината е във военна спецификация, което обяснява и маслинено зеления й цвят. Харинг украсява последния със странни минималистични рисунки, използвайки нищо повече от черна боя, която контрастира по чудесен начин с войнишкото зелено и ръбатите, прави черти на класическия Land Rover.

Машината на Харинг не е била показвана пред публика от създаването си през 1983 г. От часове тя е част от експозицията на музея „Питърсън“, където ще остане до края на годината.

„Кийт Харинг има толкова уникален и разпознаваем стил, че през годините безброй хора от целия свят се влюбиха в творбите му. Той използва изкуството си, за да говори за хора, които нямат право на глас в реалния свят, а ние от „Питърсън“ се чувстваме поласкани от възможността да изложим уникалната творба на г-н Харинг,“ коментира маркетинг директорът на музея Адам Лангсбард.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:13 1
+ 0
- 0
sffsdf14423
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.