28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Airbus разработва безпилотна летяща кола

До 2030 г. 60% от населението на планетата ще живее в градовете, твърдят анализатори. За сравнение, в момента около половината от хората населяват урбанистичните зони. Ръстът при „гражданите“ означава, че човечеството ще трябва да се справи с все по-тежкия трафик, което означава, че инженерите ще се опитат да покорят висините. Буквално.

В тази връзка, част от инженерите на френския авиационен конгломерат Airbus, работят по...безпилотен летящ автомобил. Първият прототип се очаква да полети още през следващата година, но до неговото серийно производство ни дели около десетилетие.



В центъра на проекта стои платформа за автономен автомобил, която е наречена Vahana и е дело на А3 – отдел на Airbus, който се занимава с високите технологии на концерна и е ситуиран в Силициевата долина. Идеята на новата машина е да може да превозва както пътници, така и товар.

Шефът на Vahana – Родин Лясов – коментира: „Много от нужните технологии, в това число батериите, електромоторите и авиониката, са горе-долу готови за пускането на първия прототип.“ Така или иначе, специализираните системи, които са нужни за работата на безпилотния летателен апарат, тепърва предстоят да бъдат развивани. „Това е едно от най-големите предизвикателства, с които се стремим да се справим възможно най-скоро.“

Време за наваксване ще трябва и за законодателството, което ще регулира безпилотните летателни апарати. „Нито една държава в днешния свят не позволява използването на дрони без наземен екипаж, който да ги управлява дистанционно – без значение какво превозват апаратите,“ допълва Бруно Трабел от Airbus Helicopters.



Трабел работи по проект в сътрудничество със сингапурските авиационни власти. Той се казва Skyways и има за цел да проправи пътя пред малки безпилотни летателни апарати, които ще транспортират малки пратки между различни части на кампуса на Националния университет на Сингапур.

Голямата цел е да се произведе безпилотна летяща кола, като тази, която виждаме на графиките – полухеликоптер, полудрон. Тя ще може да превозва няколко пътници на принципа, на който работят колите на Uber. Компанията, предлагаща алтернативна таксиметрова услуга, е и основната цел на Airbus за основен клиент.

Лясов заявява: „Вярваме, че световното търсене в този сегмент летателни апарати може да поддържа милиони летящи коли в световен мащаб. До десетина години можем да разполагаме с продукти на пазара, които да революционализират градското пътуване за милиони хора.“



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:11 1
+ 0
- 0
sffsdf15429
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.