28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Високо октанов авто-мото уикенд предстои в Плевен

Високо октанов уикенд очаква почитателите на моторните спортове тази седмица в летищен комплекс Долна Митрополия, град Плевен. След една година пауза отново е възстановена традицията за комбинирани състезания мотоциклетизъм/автомобилизъм и феновете на високите скорости ще могат да се зарадват на финалния кръг от Балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта и поредния кръг от Националния шампионат по автомобилизъм затворен маршрут.

Сезон 2016 е най-дългият през последните години за мотоциклетните състезатели в дисциплината писта. Състезанието в Плевен ще бъде осмият кръг на шампионата на Балканите, като досега са се провели два кръга в Плевен, два в Румъния и три в Гърция, а в шампионата до момента са взели участие общо 173 пилота от 6 държави. В общо шест от седемте състезания слънцето и хубавото време са били на страната на състезателите, а само първият кръг се състоя „на мокро”, при ниски температури и дъжд в неделния ден. Балканският шампионат ще бъде точкуван също и за републиканския шампионат, чиито финал ще бъде в късния октомври (29-30.10), комбиниран с финала на Европейския шампионат по СуперМото и Отборната купа на България в дисциплината писта.Към момента, заявки за участие са подали 92 пилота от България, Турция, Сърбия, Румъния, Македония и Гърция.

АВТОМОБИЛИЗЪМ
Предстои пети кръг от националния шампионат за затворен маршрут. Летището в Долна Митрополия отново ще бъде домакин на кръг от националния шампионат за затворен маршрут. Петият състезателен уикенд от първенството ще се проведе на дългата 3300 м писта.

От последното състезание на писта тук през 2014 г. има промени в първия ляв завой, който е премахнат и сега се използва конфигурацията на мотоциклетите. Пилотите ще правят по 6 обиколки на манш. В събота предстоят по две тренировки на трите отделни серии - Спорт, Туринг и Макси по 20 минути, а в неделя са състезанията от по два манша на серия.

В надпреварата участие ще вземе и последния победител на тази писта Константин Маршавелов (Mitsubishi Lancer Evo 10), който е и временен лидер в автомобилния шампионат на затворен маршрут.

МОТОЦИКЛЕТИЗЪМ НА ПИСТА

SP125
Милен Георгиев (Aprilia, 160т.) вече си осигури балканската титла с аванс от 35 точки пред Жулиета Ленкова (Aprilia, 125т.). Ленкова пропусна юлския старт в Серес поради технически причини и незаписа точки в това състезание, но интригата между двамата продължава на национално ниво. Милен и Жулиета са с равен брой точки – по 85, като Милен има три победи и едно пето място, а Жулиета е с една победа и три втори места. Трети и в двата шампионата е Здравко Маринов (Aprilia, 101т./55т.).

SuperSport 600cc
Йонел Паскота (Yamaha) от Румъния се е фокусирал върху титлите на двата шампионата при 600 кубиковите про-машини. В Балканския шампионат точките на румънеца са 139, и разликата между него и вторият в класирането – Бойко Божинов (Yamaha) е 23 точки. Хипотетично погледнато, едно DNF на Паскота и победа на Божинов би означавало загуба и на двете титли, защото разликата при двамата за националния ни шампионат е само една точка – 78 срещу 77 в полза на румънеца. Ако това се случи, Божинов ще прекъсне серията от 4 поредни години титлата в SuperSport да отива при чужденец (2012,2013,2014 – Ненад Стоянович, Сърбия, 2015 - Паскота). Силна ще бъде битката и за бронзовото отличие, където Александър Георгиев (Honda, 109 т. / 53 т.) и Пламен Петров (Yamaha, 103 т. / 51 т.) са с много близки точки помежду си и внимателно ще следят Божинов за евнетуална негова грешка.

SuperBike 1000cc
Kрасен Кънчев (BMW) вече е коронясан с титлата “SBK шампион на Балканите” и води с 33 точки пред Мартин Чой (BMW, 50т.) в националния шампионат. Трети към момента в републиканския шампионат е Владислав Димитров (BMW, 43т.). Стабилна втора позиция на Балканите в момента е за поредната машина БМВ на Димитър Митов (89т.), а трети е Иван Иванов (Kawasaki, 59т.). Мартин Чой пропусна няколко балкански състезания които съвпадаха с кръгове от Световния ендуранс шампионат и Алпе Адриа Пистов Шампионат, но без съмнение това е една от най-силните му години досега в пистовия мотоциклетизъм,като към колекцията си миналата седмица добави и бронзовото отличие от Алпе Адриа. Красен Кънчев, направи добре своята сметка в последните две състезания и след сериозен технически проблем по време на състезанието в Румъния коствал му 10-тото място, укроти адреналина за сметка на здравия разум и тактически финишира пети в Серес, спечелвайки титлата за годината.

Formula 600
В най-многолюдния клас F600, Красимир Михайлов (Kawasaki, 165т) с пет победи и две втори места вече официално е балкански шампион, следван от дуета Павел Драганов (Kawasaki, 75т.) и Богдан Булеандра (Румъния, Honda, 73т.). В подреждането за националния шампионат, Тодор Меченски (Yamaha, 58т.) е втори, Драганов е трети с 39т.

Formula 1000
Атанас Нейчев (Aprilia, 151т/90т) е третият балкански шампион, като от началото на сезона е отбелязал три първи, три втори и едно четвърто място в проведените състезания. Основната грижа на Нейчев този сезон е Михаил Атанасов (Suzuki, 101т./64т.), но и двамата трябва да имат в схемата си факторите Калоян Ангелов (Honda,77т/50т.), Слободан Ивчески (Македония, 89т./45т.) и завърналата се на пистата легенда от Плевен Цветомир Костадинов (Suzuki).
Програмата за състезанието включва тренировки за време в събота, официално откриване в неделя 10:15 и стартове във всички категории.



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:08 2
+ 0
- 0
sffsdf16958

Рейтинг :
09.09 2023 в 06:03 1
+ 0
- 0
sffsdf16958
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.