28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

10 години без рали-легендата Колин МакРий

На 15 септември 2007 година, светът на моторните спортове бе шокиран - загина легендарният рали-пилот Колин МакРий. "Шотландският боец" бе запомнен като един от изключително атрактивните и бързи пилоти в Световния рали шампионат, като кариерата му във WRC включва 25 победи, шампионската титла през 1995 година със Subaru и 42 подиума.

Запален по мотоциклетите в юношеска възраст, Колин МакРий открива автомобилния спорт в началото на 80-те години на миналия век. През 1986 година участва в Шотландския рали шампионат, а година по-късно е и първата му изява във WRC на рали "Швеция" с Vauxhall Nova. През 1988 година печели титлата в родния шампионат, а първата си победа в Световния рали шампионат постига през 1993, като част от отбора на Subaru.

През 1995 година, шотландецът грабва и титлата във WRC, като носи и победата при конструкторите за Subaru. Японците взимат титлата и презз следващите два сезона, не без помощта и на МакРий. През 1999 година, пилотът преминава в отбора на Ford, където остава до края на 2002 г. Тогава е и последната му победа - в легендарното Safari Rally.

През 2003 година Колин МакРий е част от тима на Citroen. В края на сезона, обаче, мениджърът на тима трябва да избере между него и Карлос Сайнц, като решава да остави Матадора, заради по-доброто му представяне през годината. Така, шотландецът разнообразява кариерата си и през 2004 година застава на старта на рали "Дакар", като част от тима на Nissan. По-късно участва и в 24 часа на Льо Ман и други надпревари.

През 2005 година МакРий се завръща във Световния рали шампионат, като участва в две надпревари със Skoda, а последното му състезание във WRC е в рали "Турция" през 2006 година, зад волана на частен Citroen.

Колин МакРий прави своите планове за завръщане в рали надпреварите през 2008 година, но на 15 септември 2007 съдбата решава друго - МакРий загива, след като хеликоптерът му се разбива недалеч от семейното имение в Шотландия. Заедно с рали-пилота, в зловещия инцидент загива 5-годишният му син Джони, 6-годишният приятел на детето Бен Порсели и близкият на МакРий Греъм Дънкан.

Вижте уникални моменти, оставени ни ни от незабравимия Шотландски боец:



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:28 1
+ 0
- 0
sffsdf28346
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.