28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

"Text to ticket" - пускаш донос за друг шофьор, печелиш пари

В ерата на стартъпите (проекти, разчитащи на дарителско финансиране) вече почти няма непозната територия. Всякакви хора от всякакви страни и с всякакви щури идеи си пробват късмета, опитвайки да привлекат инвеститори, за да започнат своя мечтан бизнес. Има обаче и такива, които измислят наистина извратени неща. Като американският стартъп "Text to ticket", който има за цел да глобява непослушниците, които "цъкат" с телефона, докато карат.

Идеята е следната - карате си колата и виждате, че "съседът" на шосето пише съобщения, вместо да следи пътя. Според компанията, разработваща специално приложение, Вие можете да документирате случая с телефона си, да го изпратите, а компанията да обработи данните и да направи така, че провинилият се да бъде глобен. А Вие, като съвестен гражданин, ще получите 5 долара.

Така казани нещата не звучат толкова безумни, колкото са всъщност. Нека първо анализираме ситуацията, в която Вие също сте сам в автомобила и, за да направите видео с телефона си, самите Вие трябва да спрете да карате и да се занимавате със снимачна дейност. Но, да речем, че все пак сте двама и пасажерът ще се превърне в оператор. Това обаче съвсем няма да е достатъчно.

Това да заснемете как някой седи в кола и "цъка" с телефона съвсем не е достатъчно, за да бъде издадена глоба, дори в страна като САЩ, където властите не си поплюват. За да бъде валидно доказателството, то ще трябва да направите добре заснето видео, включващо провинилият се, регистрационния му номер и въобще цялата ситуация, която представлява нарушението. Пасажерът снима, а шофьорът му трябва да обикаля около колата на "злосторника", за да може да бъде заснето видеото... Невероятна глупост!

От "Text to ticket" твърдят, че очакват много общини да се обърнат към тях, за да бъде използвано приложението. Имайки предвид, че на повечето места в САЩ глоба за писане на телефона зад волана е около 100 долара. От тях Вие ще вземете 5 за доноса, ако разбира се не сте катастрофирали и загинали, опитвайки се да осигурите ценното доказателство, че някой пише съобщения. А въпросната компания със сигурност ще прибере доста повече от Вас - между 30 и 50% от глобата, според договорката със съответната община.

В заключение можем да кажем, че писането в социалните мрежи или на кратки съобщения докато карате е доста опасно занимание. Но подобен подход за решаване на проблема е много меко казано комичен и безумен. Но, знае ли човек, какво биха направили някои за 5 долара.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:28 1
+ 0
- 0
sffsdf28449
 
Още от : Шоу
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.