29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Край на чакането, Tesla представи електрическия си камион (видео)

След месеци чакане, подхвърляне на информационни трохи и намеци, всичко това вече е в миналото, след като Tesla представи официално своя електрически камион. Става въпрос за влекач, който е в конфигурация с полуремарке и притежава динамични характеристики, нечувани до момента в този клас превозни средства.

Започваме с фактите. Влекачът, когато няма закачено ремарке, ускорява от 0 до 100 км/ч за 5 секунди (!!!), което е с близо 2 секунди по-бързо от Alfa Romeo Giulia... съжаляваме, италианци. При максимално натоварване на конфигурацията с полуремарке и товар от 36 тона, колкото е максимално допустимия товар, позволен по американските пътища, композицията достига същата скорост за едва 20 секунди.

Впечатляващите характеристики продължават със способността да бъде поддържана скорост от над 100 км/ч по наклон от 5%, което си е доста сериозен баир. Всеки от Вас е виждал и най-вече чакал зад пъплещия нагоре камион не веднъж или два пъти. Е, BAMF, както е името на камиона на Илон Мъск, вероятно няма да можете дори да настигнете.

И тук идва големият въпрос - всичко това е чудесно, но на кого е нужно, ако трябва да прекараш половината от времето на превоза в зареждане на батерии? Ами, това чудо може да измине до 800 км с едно зареждане на батерията. А освен това компанията вече разполага с мощни зарядни станции, които за 30 минути могат да осигурят пробег за още 650 км. И така изведнъж се оказва, че електрическият камион съвсем не е нещо имагинерно и изпреварило времето си.

Тази отлична енергийна ефективност е постигната и благодарение на невероятно прецизната аеродинамика, като коефициентът на съпротивление на машината е по-добър от този на Bugatti Chiron, например.

Нали не се съмнявате, че думата "автономност" присъства в тази машина. Но тя не е в толкова стряскащ и радикален вид, колкото при леките автомобили на компанията. Тук автономността идва на помощ, когато се движат няколко машини в конвой и софтуерът позволява камионите след първия да се движат самостоятелно един зад друг, давайки възможност на водачите за почивка.

Говорейки за шофьора, той ще разполага с централно разположено място в кабината, както и с два големи екрана от двете страни на волана. Голям брой камери дава видимост във всички пространства около машината и ремаркето, а съвсем очаквано BAMF разполага с всякакви системи за помощ и сигурност.

Колко струва всичко това? За момента това не е ясно, но от Tesla наблягат на факта, че за милион мили (1.6 милиона километра) машината ще спестява на собствениците си около 200 000 долара! И ако милион мили Ви изглеждат невъзможна за постигане дистанция с личния Ви автомобил, то при товарните превози тя си е направо еталон.

Производството започва през 2019 година и вече се приемат поръчки срещу капаро от 5000 долара. Дано този път, за разлика от Model 3, компанията е готова в случай, че има повече заявки от очакваното.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:25 1
+ 0
- 0
sffsdf29544
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.