18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Чешки производител на трактори направи армейски всъдеход

На изложението IDEB-2018 в Братислава, чешката фирма Zetor и словашкото й подразделение Zetor Engineering представиха бронираната машина Gerlach 4x4.

Компанията Zetor от Бърно е известна като производител на трактори и друга земеделска техника, но от две години, заедно със словашкия си филиал работи по проект за армейски всъдеход. Целта на проекта е да се замени голямо количество бронирани машини на чешката и словашката армия, което датира още от социалистическата ера. Все още, в двете войски на служба има съветски машини като БРДМ-2, които вече меко казано, не отговарят на новите норми и изисквания.

Gerlach 4x4 е доста съвременна машина и е създаден на базза опита от използването на подобни автомобили в "горещи точки". Машината е получила брониран корпус, защитаващ екипажа й от куршуми с калибър 7,61х51 мм. Дъното е снабдено с V-образна защита от мини и други експлозиви.

По изисквания на клиентите, бронировката на Gerlach 4x4 може да бъде усилена с допълнителни стоманени листове. В базовата си модификация всъдеходът тежи 12 тона и може да превозва 4 души, всеки разположен в индивидуална седалка, снабдена със система от амортисьори, действащи в случай на попадане на мина или друг инцидент. Допълнително, в задната част на купето могат да се возqт още двама души.

Дължината на Gerlach 4x4 е 5,65 м, височината и ширината - 2,5 метра, колесната база е 3,6 метра, а пътният просвет е респектиращите 465 мм. За задвижването на всъдехода се грижи дизелов двигател с мощност 326 к.с., предаващ тягата си към четирите колела чрез 6-степенна автоматична скоростна кутия.

Новият армейски броневик може да постигне максимална скорост от 110 км/ч, а пробегът с едно зареждане на резервоара е до 800 км. Машината без проблем се справя с водни препятствия, дълбоки до 1,2 метра и може да превозва до 1,5 тона товар.

Базовата модификация на чешкия всъдеход е без въоръжение. По желание на клиента на покрива на Gerlach 4x4 може да се монтира ръчно управлявана картечница или дистанционно управляем модул с голямокалибрена картечница. Машината може да бъде оборудвана със система за промяна на налягането в гумите и система за химическа, бактериологична и радиационна защита. Цената на Gerlach започва от 398 000 евро.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:21 2
+ 0
- 0
sffsdf31643
Azarael
Рейтинг : 6109
23.05 2018 в 14:35 1
+ 4
- 1
Интересно ми е къде е тръгнал нашия отвеян министър
на отбраната с тези "два леви крака" да ни говори за
превъоръжаване на армията . . .
След като един бивш завод за производство на трактори от
Чехия ти предлага обикновена ГОЛА бойна машина,
без никакво монтирано на нея въоръжение /четириместна/,
за огромната сума от 780 000 лева!?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.