25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Над 500 милиона евро инвестиции за автомобилния бизнес у нас

“Автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се отрасли в икономиката. Нейният дял е нараснал от 1 до 5% за последните осем години. В същото време броят на заетите лица се е увеличил до 50 000 души. България може да се гордее не само с историята на автомобилостроенето в страната, но и с настоящето развитие на този бранш” каза заместник министър-председателят г-н Томислав Дончев на втория ден на Automotive Forum 2018, провеждащ се заедно със специализираното изложение Automotive Expo.

В момента се наблюдава засилен интерес от страна на чуждестранни инвеститори и тенденции за разширение на бизнеса на вече присъстващи в България компании. В аутомотив сектора в момента са в процес на реализация около 12 проекта на фирми като ЕТЕМ, Visteon, Melexis, Odelo Farba, Leoni, Voss Automotive, Sensata, Bosch и др. на обща стойност над 500 млн. евро. Благодарение на тези инвестиции в сектора се очаква да се разкрият нови 50 000 работи места.

Дългосрочният фокус на Automotive Cluster Bulgaria, с подкрепата на правителството, е в две направления: привличане на големи OEM производители и развитие на R&D (Research and Development) дейности, свързани с електро и автономни автомобили.

Инвеститорите оценяват високо макроикономическата и финансова стабилност, географската близост до основните пазари на Западна Европа и автомобилните клъстери. Важно конкурентно предимство са най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз, продължаващото подобряване на административната среда и не на последно място най-ниските оперативни разходи в ЕС, в съчетание с наличието на подготвени специалисти.

В програмата на международната конференция представителите на глобалния и български аутомотив бизнес видяха забележителни презентации, които надникнаха с повече от 30 години в бъдещето на автомобила. Г-н Барна Наги от Volkswagen Group представи плановете на гиганта за електрификация и плавно преминаване към мобилността на бъдещето. Той даде много конкретни насоки за български компании, които биха искали да станат доставчици на VW Group.

Г-н Иван Михайлов вдигна завесата от инфоразвлекателните системи и системи за сигурност, върху които Visteon работи за бъдещите модели на Daimler и много други свои клиенти. Г-н Есреф Мермер от BMW концентрира представянето си върху изискванията на мюнхенската компания към производители на автомобилни компоненти и софтуер от България, а г-н Иво Коевски от MCar допълни представянето на BMW с изключително любопитен поглед към бъдещето на индустрията през погледа на BMW.

Сериозен интерес предизвика представянето на Ford от г-н Виорел Нута, който имаше възможност от първо лице да разкрие подробности за производството на Ford в Европа и за завода в Крайова на едва час път от границата с България. От подиума на Automotive Forum директорът на европейските операции на Integrated Micro Electronics г-н Ерик де Кандидо демонстрира хилядите приложения в милиони автомобили на произведеното от IMI в Ботевград. Г-н Йохан ван Путен, COO на ETEM, представи все по-съществената роля на алуминия в автомобилната индустрия и уникалните за българската автомобилна индустрия кутии за батерии за електромобили, които ETEM произвежда. Г-жа Ева Георгиева, представител на партньора на Automotive Forum Sofia Vivacom, показа многобройните възможности, които високотехнологичните системи на Vivacom дават във все по-дигитализиращия се свят.

Първият ден на конференцията завърши с два панела, посветени на Образованието в автомобилната индустрия и на Бъдещето на автомобилната индустрия. Г-жа Таня Михайлова, заместник министър на образованието и науката се включи в ползотворна дискусия по първата тема. Специален участник във втория панел беше г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017), който откри дискусията с послание към развитието на автомобилната индустрия у нас. 



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:17 1
+ 0
- 0
sffsdf33466
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.