19 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Дакар 2019, етап 9: драми ден преди финала (галерия и видео)

Ден преди последния етап на рали Дакар 2019 много неща се избистриха, но все още остават някои неизвестни. В отсечката около Писко станахме свидетели на поредната драма – една от многото в тазгодишното издание на пустинния маратон.

Както вече писахме, голямата новина вчера бе отпадането на Стефан Петерханзел и Давид Кастера. Екипажът на Mini 2WD бъги се приземи доста тежко след скок от дюна, като Кастера получи наранявания по гръбнака и бе откаран в болница. Така, 13-кратният шампион от надпреварата Петерханзел не можеше да направи друго, освен да закара болида в бокса на X-Raid.

Тежък бе деня и за другия пилот на Mini – настоящият шампион Карлос Сайнц. Матадорът финишира с огромно изоставане още в етап 8, като закъсня за старта на етап 9 и рискуваше да бъде дисквалифициран. В крайна сметка, Сайнц успя да се вмести в контролното време и завърши отсечката около Писко, но с огромен пасив. Третият „мускетар” на германското бъги-трио – Сирил Депре също имаше неприятности, след като се преобърна на 288-ия километър и също изгуби много време.

Неприятности споходиха и Себастиан Льоб, който трябваше да спира няколко пъти за да отстранява проблеми по своето Peugeot. Французинът загуби над един час и финишира на 17-о място, но въпреки несгодите запазва третата си позиция в генералното. И то с комфортните 30 минути аванс пред Якуб Пржигонски (Mini 4x4).

На другия полюс бяха нещата при (почти) сигурния победител в рали Дакар 2019 Насър Ал Атия. Пилотът на Toyota взе третата си етапна победа в тазгодишното рали Дакар и уврено върви към третата си титла в надпреварата, при това с трети различен автомобил (след успехите му с Volkswagen и Mini през 2011 и 2015). Toyota пък, най-накрая ще се похвали със спечелване на пустинния маратон, след като до момента японската марка е била лидер в клас Т2, както и при камионите с дъщерната Hino.

В класа на SxS бъгитата настоящият шампион Рейналдо Варела взе етапната победа, но със сигурност ще трябва да отстъпи титлата си на Франциско Лопез. Чалеко, който завърши трети в етапа, има аванс от цели 51 минути пред Херард Фарес Гуел, а канадския производител BRP Can-Am ще може да се поздрави с троен подиум.

Мотоциклетите остават единствената категория в която нещата остават неизвестни до самия финал на рали Дакар 2019. Ден преди финала, Тоби Прайс е начелно на генералното, но пилотът на КТМ има само една минута аванс пред лидера на Husqvarna Пабло Кинтания. И днес ще стане ясно дали австрийската марка ще грабне своята 18-та поредна титла (и втора за Прайс) или този път ще отстъпи триумфа на дъщерната Husqvarna.

Кошмарът за Honda продължава - след като Рики Брейбек отпадна заради гръмнал двигател, Кевин Бенавидес отнесе 3 часа наказание, заради неоторизирани записки по роудбука си. Така, японците преживяват пълно поражение.

В класа на ATV Николас Кавилясо продължава да се гаври с конкуренцията, взземайки осмата си етапна победа в тазгодишния Дакар. Аржентинецът има аванс от почти два часа пред най-близкия си конкурент и, както се казва, дори да добута на ръце четириколката до финала, пак ще вземе титлата.

Странна е ситуацията при камионите, където е ясно, че Камаз ще доминира. В етап 8 начело на класирането излезе Дмитри Сотников, с половин час аванс пред Едуард Николаев. В етап 9, Николаев взе победата с половин час пред Сотников и в генералното е начело с такава преднина. Явно става въпрос за някакви грешки в класирането от страна на A.S.O. за които, обаче нямаме никаква информация…

И така, очаквайте по-късно днес да обявим кои са големите победители в рали Дакар 2019. Това ще стане след 120-километрова отсечка до Лима.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:16 1
+ 0
- 0
sffsdf34230
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.