26 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Nokian "обу" първия безпилотен всесезонен автобус

Gacha е първият в света автономен автобус, който функционира във всякакви метеорологични условия. Това, което прави машината уникална, е способността й да работи надеждно дори и при трудни условия – на тъмно, а дори и на дъжд, сняг и киша. Зимните гуми Nokian Hakkapeliitta, с които е снабден автобусът, допринасят за това пътниците да се возят безопасно и комфортно и при екстремни условия.

Досега, трудните метеорологични условия са възпрепятствали безпилотните автомобили да функционират, особено при положение, че са разработвани и тествани основно на топло и меко време. Gacha, който е дело на финландската фирма Sensible 4 и японската MUJI,  използва напълно нова технология за управление, която е тествана да работи в арктическите условия на Лапландия. Това му осигурява конкурентно предимство пред други решения за автономно придвижване. 

Разработени за екстремни условия, гумите Nokian Hakkapeliitta са плод на десетилетия опит във взискателни и променливи условия. Те са създадени за шофиране навсякъде където резките метеорологични промени са нормата. Безопасността на зимните гуми е прецизно проверена и настроена на сняг, лед и киша в „Белият Ад“, най-големият тестови център за зимни гуми в света. Над 200 дни сняг и скреж годишно предоставят взискателни и отлични условия за тестване и разработване на най-безопасните гуми в света.

Гумите са единствената точка на контакт с повърхността на пътя, което ги превръща в много важен фактор за безопасност. Според проучване проведено наскоро от Nokian Tyres в Европа, почти 60 % от шофьорите смятат, че зимните гуми са най-важният атрибут за безопасност в един автомобил. От какви гуми ще се нуждаят автомобилите на бъдещето?

„В близко бъдеще много неща ще се случат в автомобилната индустрия. Технологиите в трафика за движение се развиват и автономните превозни средства ще бъдат част от ежедневието. Системите за контрол на тези самоуправляващи се автомобили изискват най-съвременни гуми и разнообразни данни за тяхната работа, за да направят шофирането контролируемо и безопасно във всички ситуации. Разработването на нови видове услуги и умни технологии за гумите ни позволява да посрещнем променящите се нужди на трафика на бъдещето, както и нуждите на клиентите ни.“, казва Юка Каси, старши вицепрезидент „Продукти и технологии“ на Nokian Tyres.

Gacha автобусът, снабден със здравите зимни гуми Nokian Hakkapeliitta R3, беше представен на публиката буквално преди дни. Планът е той да започне да се използва за превоз на пътници в три финландски града още тази пролет. Sensible 4 и MUJI смятат да разработят автономни микробуси за обществена употреба и да предоставят транспортни услуги на потребителите още през 2021.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:14 1
+ 0
- 0
sffsdf34954
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.