28 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Formula E пуска серии ROBORACE за безпилотни автомобили

Организаторите на Formula E ще правят специален шампионат, наречен ROBORACE, който ще дебютира по време на първото състезание ePrix за сезон 2016/17. Серията ще включва идентични на електрическата формула болиди, но те ще бъдат автономни.

Състезанията ще са едночасови, като ще се провеждат 2 часа преди същинските FE надпревари, а отборите ще могат да модифицират единствено софтуера на болидите, но не и техните физически параметри. Всеки от 10-те отбора ще трябва да осигури два болида, а един от тях ще трябва да е с обществено финансиране.

ROBORACE ще бъде отворен, но не и задължителен, за съществуващите отбори във Formula E, като идеята е да се таргетират тимовете, свързани с автомобилните производители, или тези със специфичен интерес към развитие на безпилотните технологии.

"Страстно вярваме, че в бъдеще, всички автомобили по света ще са асистирани от изкуствен интелект и задвижвани от електричество, което ще подобри много и пътната безопасност, и екологията", заявява основателя на инвестиционната компания Kinetik Денис Свердлов, радетел за електромобилите. "ROBORACE е празненство на революционната технология и иновация, която човечеството е постигнало към този момент. Това е глобална платформа, която показва, че технологиите за роботи и изкуственият интелект имат приложение в ежедневието. По този начин всеки, който е на прага на тази трансформация, сега има платформа чрез която да представи предимствата ма своите решения за безпилотно шофиране и така развитието на подобна технология ще получи силен тласък."

Шефът на Formula E Алехандро Агаг добавя, че характерът на новите серии се вписва идеално с бъдещата визия на автомобилите, които според него ще са "електрически, свързани и безпилотни." "Ние сме наистина възхитени от партньорството с Kinetik, като мисля, че създаваме едно от най-технологичните спортни събития в историята. ROBORACE е отворено предизвикателство към най-иновативните компании, ориентирани към науката и новите технологии. Ще е повече от прекрасно да създадем платформа за тях, за да могат да покажат на какво са способни и вярваме, че има огромен потенциал за нас и за всички да открият следващата голяма идея за развитие на света, чрез това предизвикателство."

На въпроса за липсата на личности в сериите за автономни возила, Свердлов отговори, че персонализацията може да бъде показана по друг начин. "Искаме инженерите да са публични личности, така че персоналността да дойде от отборите. А и всяка кола задължително ще има собствено име."



Рейтинг :
09.09 2023 в 09:05 1
+ 0
- 0
sffsdf4681
 
Още от : Мотоспорт
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.