18 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Бъдещето на Opel: електрическо, глобално и (най-накрая) печелившо

Днес бе обявен стратегическият план за развитието на германската автомобилна марка Opel и британското й подразделение Vuxhall, която от лятото е част от френската PSA Group. Планът, наречен PACE! (стъпка, крачка, темпо от англ.) бе обявен от Михаел Лохшелер, изпълнителен директор на Opel Automobile GmbH и влиза в сила веднага.

Планът е изключително динамичен и ще преобрази изоснови Opel. Така например, марката от фокусирана към европейските пазари ще се превърне в глобална (разбирайте експанзия в Азия и най-вече Китай), ще заложи на електрическите задвижвания, за да стане лидер по ниски емисии в Европа и най-вече, ще трябва да се превърне в печеливша още до 2020 година, след като години наред по една или друга причина трупаше загуби.

До 2024 година всички леки коли на Opel за европейския пазар ще бъдат електрифицирани - чрез предлагане на изцяло електрически модели или плъг-ин хибридни версии. Още до 2020 Opel/Vauxhall ще миат 4 електрифицирани модела, сред които хибриден Grandland X PHEV и напълно електрическа Corsa. За целта, германската марка ще има пълен достъп до технологиите на Groupe PSA, което ни кара да мислим, че подобни ековарианти ще предложат също Peugeot и Citroen.

Не по-малко важна от електрификацията, за новите собственици е печалбата, разбира се. Така, плановете са да се повиши конкурентността на Opel и до 2020 година да се получи марж на оперативна печалба от 2%. Наччините за това са различни - чрез подобряване на производствените и логистичните разходи, модернизация на заводите и оптимизация на излишъците и т.н. Tова, което не се споменава в плана, но бе видно чрез вече предприети действия, е съкращаването на работници (като например 400 души от Vauxhall във Великобритания).

За да се постигнат краткосрочните и дългосрочните цели, бъдещите модели на Opel ще преминат на платформите CMP и EMP2 на PSA, което ще свали разходите на цялата група. Така, през 2019 ще се произвеждат базирани на ЕМР2 SUV и автомобил от D-сегмента. А първите модели, минаващи на френски платформи ще са новите Combo и Corsa. Естествено, двигателите и трансмисиите на General Motors, които се използват в момента, ще бъдат саменени с такива на Peugeot / Citroen.

Всички нови модели на Opel/Vauxhall ще продължават да се разработват в инженерния център в Рюселсхайм, Германия. Нещо повече, той ще бъде трансформиран в глобален технологичен център за цялата група PSA. Първите сфери на разработки и изследвания ще са автоматизирани терхнологии, екологични задвижвания като горивни клетки и асистиращи системи за водачите.

До 2022 година, Opel ще започне износ на повече от 20 нови пазара. Обмислят се и идеи за преокеански пазари, което ще рече, че на дневен ред са Азия и Америка. Предвижда се и сериозно развитие на лекотоварната гама, като и за нея се предвиждат нови модели и нови пазари.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:26 1
+ 0
- 0
sffsdf29375
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.