29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Два пъти повече коли по света след 30 години

Световната банка публикува своя годишен доклад за транспорта и мобилността по света. В изследването, отчитащо редица фактори, са направени и дългосрочни прогнози, свързани с транспорта, производството и потребление на автомобили и тяхното влияние върху икономиката и околната среда.

Очаква се след около 30 години, броят на автомобили и друг тип превозни средства да нарасне почти два пъти - от 650 милиона днес до 1,2 милиарда към 2050 г. Ежегодният пътнически поток пък ще нарасне с 50% спрямо сегашните 80 трилиона километра. Градовете ще са дом на около 5,4 милиарда души през 2050 година, което ще е еквивалент на 2/3 от цялото население на Земята. Представете си какво ще стане с градския трафик, а в момента заради задръствания се губят средно около 8,5 процента от глобалния вътрешен продукт годишно.

Най-висок ръст на потребление на автомобили се очаква в Китай, където само през миналата година са продадени над 28 милиона нови коли. Азиатската държава държи и почти 1/3 от глобалния пазар на возила, който е 86 милиона автомобила. Ако ръстът запази темповете си, може да се стигне до сериозен екологичен колапс. Затова китайското правителство взема все повече мерки за стимулиране на притежанието на електромобили.

Едва след 3 години, през 2020, над 60% от автомобилният трафик ще бъде в Азиатско-Тихоокенаския регион, Близкия Изток и някои части от Африка. Увеличената мобилност на хората ще влияе положително върху отделните икономики, но ще нарасне значително замърсяването на природата и ще се увеличи смъртността при катастрофи.

Транспортът поглъща около 64% от глобалната консумация на нефт, 27% от употребата на всичката енергия в света и генерира 23% от СО2 емисиите на планетата. С нарастването на моторизацията ще нараства и замърсяването, като само сега, всяка година над 185 000 смъртни случая могат да бъдат директно свързани със замърсяванията от автомобилите.

Според Световната банка, трябва да се положат сериозни усилия за развитие на транспортните мрежи и масовия транспорт. Транспортните системи трябва да станат по-ефективни, по-сигурни, по-чисти и по-достъпни. Само в Африка, близо половин милиард души нямат достъп до медицински услуги, образование и не могат да намерят работа заради липсата на транспорт.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:27 1
+ 0
- 0
sffsdf29098
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.