23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

Югоизточна Европа: сред най-бързо развиващите се пазари на нови автомобили в света

България е на второ място по притежавани автомобили на 1000 души в Югоизточна Европа за 2016 г. и удвоява броя на закупени нови коли през 2017 спрямо 2010 г., показва доклад на SeeNews

Югоизточна Европа е сред най-бързо развиващите се пазари на нови леки автомобили в света, показва докладът „Югоизточна Европа: Новата атрактивна дестинация за световната автомобилна индустрия“, изготвен от регионалния доставчик на бизнес информация и анализи SeeNews.

Документът бе представен по време на международна двудневна конференция на тема „Автомобилната индустрия в Югоизточна Европа: Свързване и доставка“, която започна в Нови Сад, Сърбия. Форумът събира на едно място повече от 250 участници от над 150 компании от Югоизточна Европа и представлява платформа за свързване на производителите на автомобили и авточасти с държавни институции с цел бъдещо развитие на автомобилната индустрия в региона.

През 2017 г. Югоизточна Европа бележи годишен темп на растеж на притежаваните автомобили от 14%, докато на европейско ниво той е 3,7%, а на световно ниво – едва 1,9%. Тенденцията се дължи на стабилната икономическа среда в региона, като всички държави в региона освен Македония бележат ръст през изминалата година.

По време на конференцията „Автомобилната индустрия в Югоизточна Европа: Свързване и доставка“ , стана ясно и че делът на сектора в БВП на България нараства постоянно, като се очаква да достигне около 5% за 2018, предаде журналист на SeeNews. „Ще има пет-шест големи инвестиционни възможности за сектора в България в краткосрочен план и от нас зависи дали ще съумеем да се възползваме от тях“, заяви изпълнителният директор на българския автомобилен клъстер Любомир Станиславов.

Според доклада „Югоизточна Европа: Новата атрактивна дестинация на световната автомобилна индустрия“, въпреки динамичния ръст, броят на леки автомобили, притежавани на 1000 души в Югоизточна Европа, остава много под средния за Европа. Това, от друга страна, представлява по-голям потенциал за бъдещ растеж на местните пазари.

По данни на Евростат Словения е с най-висок показател от 531 притежавани коли на 1000 души през 2016 г. България се нарежда на второ място с 441 автомобила на 1000 души, следвана от Хърватия и Румъния.

Пазарът на нови автомобили в България се възстановява бързо през последните години, като за 2017 г. са продадени 31 591 нови автомобила – два пъти повече в сравнение с кризисната 2010 г. Нивото на продажби на нови автомобили е показател за стабилно икономическо развитие на страната, като темпът на растеж в България е сред най-високите не само на регионално, но и на европейско ниво. През първите два месеца на 2018 г. увеличението е още по-голямо – 39,5% на годишна база и най-високото в Европейския съюз. Най-популярната марка автомобили у нас е „Рено“, следвана от „Дачия“ и „Форд“.

Според Аутомотив Клъстер България и Министерство на икономиката през 2017 г. производителите на автомобилни части са 170, като генерират 4% от БВП на България и осигуряват заетост на над 40 хил. човека. Общите приходи на индустрията възлизат на 3,5 млрд. евро, 90% от които са от износ за големи международни автомобилни производители. През февруари 2018 г. българското правителство заяви, че има намерение да привлече световни производители на автомобили да изнесат производствата си в България.

Докладът „Югоизточна Европа: Новата атрактивна дестинация на световната автомобилна индустрия“ е достъпен тук. Повече новини от конференцията „Автомобилната индустрия в Югоизточна Европа: Свързване и доставка“ можете да прочетете на сайта на SeeNews.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:22 1
+ 0
- 0
sffsdf31332
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.