29 март 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

"Литекс моторс": ЕС не е затварял завода за коли в Ловеч

Днес в някои медии като "Телеграф" и "Блиц" се появи информация, че Европейският съюз е затворил завода за производство на автомобили Great Wall. Според "Телеграф", три независими един от друг източника, потвърдили информацията, като основна причина била, че китайските коли, които излизат от фабриката на ловешкото село Баховица не покриват стандарта за вредни емисии Евро 6, който ЕС въведе като задължителен за произвежданите през 2016 г. автомобили.

"Голямо количество произведени коли в завода прашасват, а половината персонал - около 60 души, е уволнен още в края на октомври", пише изданието. Служители си тръгнали по параграфа "по взаимно съгласие". След голямата чистка са останали само шефовете на екипи и част от работниците на поточни линии. Причината е, че без тях производството много трудно би могло да се възобнови.

От "Литекс моторс" опровергаха информацията в официално заявление, като заявиха, че отделни факти са извадени от контекста и са представени по изкривен начин. Ето и пълният текст:

На първо място, произведените в завода край Ловеч автомобили с марка Great Wall са сертифицирани от британската сертификационна агенция VCA. Те отговарят на всички изисквания и норми на Европейски съюз и могат да бъдат законосъобразно разпространявани, регистрирани и пускани в движение на неговата територия. В допълнение на това, производството не е непременно обусловено от конкретни европейски категории и норми, доколкото произведените автомобили могат да бъдат предназначени и за други пазари, извън общността.

На второ място, заводът не е затворен. Действително, производството е временно преустановено, но това е обичайна практика при всяко производство и причинита не се крие в забрана. Причината е в подготовката на поточните линии за предстоящите нови модели, които показахме по време на Автосалон София 2015. В момента партньорът ни - китайската компания Great Wall Motor Company - подготвя съответстващо европейско типово одобрение за тях.

"Литекс Моторс", към момента, е единственият действащ завод за производство на автомобили в България и ние сме горди с това. Всичко останало са необясними действия на неясни лица чрез определени български медии.


Аладим 14.01 2016 в 09:40 3
+ 6
- 1
Явно пеефските медии използват всяка слабост и са нарочили Гришата. Интересно обаче как Черепа никой не смее да го обиди :)
Аглая 14.01 2016 в 09:38 2
+ 1
- 1
Не го затвориха, а го преместиха на бул."България". Там беше доста неудобно.
Йово 13.01 2016 в 21:22 1
+ 8
- 6
На кръстовището на Цар Борис и Горнобански имаше техен автосалон. Закриха го преди няколко месеца. Не казвам, че ще фалират, просто отбелязвам.
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.