25 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

PSA Peugeot Citroen и Iran Khodro ще правят коли в Иран

По време на държавното посещение на президента Хасан Рухани в Париж, между PSA Peugeot Citroen, която повече от 50 години развива своята дейност в Иран, и Iran Khodro бе подписан договор за съвместно производство на последно поколение нови автомобили в Иран.

Това съвместно предприятие с дялове 50/50 полага основите на стратегическо партньорство между двете фирми. Очаква се през следващите 5 години то да инвестира над 400 милиона евро в развиването на производствен капацитет, както и в изследователска и развойна дейност. Тази инвестиция ще допринесе за развитието на конкурентна производствена база за производството и пускането на пазара на моделите Peugeot 208, 2008 и 301, оборудвани с последно поколение двигатели.

Споразумението предвижда:
- Възстановяване на договорните отношения за производство на автомобили Peugeot в Иран.
- Създаване на съвместно предприятие в Техеран, с цел производството на автомобили Peugeot от последно поколение, базирано върху платформа, която ще бъде използвана и от Iran Khodro за развитието на произвежданите от компанията собствени автомобили.
- Възможности за износ на съвместно разработени продукти в рамките на региона.

Само седмица след вдигането на международното ембарго, това споразумение бележи началото на нова ера и за двамата партньори. Споразумението, което ще бъде подкрепено от пренос на технологии и значителна степен на локализация на производството, ще влезе в сила веднага щом влезе в сила и окончателното споразумение, което се очаква да се случи около средата на 2016 г. Първите автомобили ще слязат от производствената линия в завода в Техеран през втората половина на 2017 г.

Иранският пазар достигна връх от 1,6 млн. продадени автомобила през 2011 г. Той трябва да се върне до тези нива до 2 години, за да достигне 2 млн. продадени автомобила през 2022 г. Текущите оценки сочат, че по иранските пътища се движат над 4 млн. автомобила с марката Peugeot.

Иран е ключов партньор в стратегия на PSA за развитие в региона на Близкия Изток и Африка, който представлява третият най-бързо разрастващ се международен пазар на PSA Peugeot Citroen. Групата е продала 180 200 автомобила в този регион през 2015 г., отчитайки ръст от 6,4%. В замяна Iran Khodro планира да се възползва от трансфера на технологии от страна на Групата.

В коментар по повод на събитието, Карлос Таварес, изпълнителен директор на PSA Peugeot Citroen, заяви: “Това стратегическо споразумение затваря страницата на международните санкции и дава възможност на PSA и Iran Khodro да напишат нова глава от историята на 50-годишното си сътрудничество. Нашата обща амбиция е да предложим на своите клиенти високотехнологични продукти, за да предоставим мобилност, която гарантира възможно най-голям комфорт, безопасност и съответствие с нормите за опазване на околната среда.”

Д-р Хашем Якехзаре, президент и изпълнителен директор на IKCO, заяви: “Стратегическото партньорство с PSA ще послужи като уникална платформа за двете страни, като ще ни даде възможност да се възползваме от конкурентните предимства на всяка от тях; особено като се вземат предвид, технологията и дългосрочната стратегия и степента, в които страните са готови да допринесат за общото си сътрудничество. Голямата полза от това сътрудничество е възможността да се предложи на клиентите най-добрата автомобилна технология на най-добрата цена.”



Рейтинг :
09.09 2023 в 06:29 1
+ 0
- 0
sffsdf6749
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.