23 април 2024
Категории
  •  Автомобили
  •  Мотоциклети
  •  Лекотоварни
  •  Тежкотоварни
  •  Хоби
  •  Иновации
  •  Ретро
  •  Лица
  •  Премиери и изложения
  •  Тунинг и прототипи
  •  Хора и пътища

С какво оптичните интернет и телевизия се различават от традиционните кабелни варианти?

Оптичният интернет и телевизия, макар и навлезли на българския пазар, до голяма степен си остават все така непознати и непопулярни за широката аудитория. Появяват се относително скоро, само преди около десетилетие-две, но неоспоримите им качества и ефективността при преноса на данни скоро ги утвърждават като предпочитан избор сред лицата, които им се доверяват и ги избират пред аналозите.

За да придобием по-адекватна представа за характеристиките им, решихме да ги сравним със стандартния вариант, на който всички доскоро така ревностно разчитахме. За целта сме подбрали няколко ключови параметъра, които считаме за най-важни и определящи от гледна точка на крайния потребител.

Кабелна конструкция

Стандартът при комуникационните кабели до скоро се свеждаше до т.нар. коаксиални алтернативи, които дълго време бяха най-разпространени и предпочитани. До голяма степен представляват традиционни проводникови елементи, чието ядро е изградено от мед, и сигналът, който трансферират, има чисто електрическа природа.

Оптичният интернет и телевизия достигат до жилищата и офисите ни благодарение на оптични кабели от по-ново поколение. Вместо електрически вълни, те пренасят светлинни такива, а ядрото им е изградено от стъкло или пластмаса с високи оптични свойства.

От тази фундаментална разлика в конструкциите и принципа на действие на оптичните и коаксиалните кабели произлизат и повечето от спецификите им

Ефективност и коефициент на полезно действие

Оптичните кабели нямат почти никакви загуби на информация по трасето, дори и то да е с по-голяма дължина, което е пречка за повечето проводникови елементи по принцип. Коаксиалните, от своя страна, са далеч по-неефективни в това отношение.

Скорост

Оптичните алтернативи, освен че могат да пренасят по-голям обем информация, го правят и много по-бързо, благодарение на конструкцията си от множество влакна, преплетени в едно общо цяло. Докато коаксиалните пренасят данни от сорта на 10 Mbps, тази стойност при оптичните е 10 Gbps. Още повече, скоростта не се губи дори и при по-голямо мрежово натоварване.

Надеждност и устойчивост на смущения

Оптичните кабели са неподатливи на електромагнитни смущения и не могат да се запалят, защото сигналът, който пренасят, дори не е електрически. Допълнителен бонус е, че не се влияят и от метеорологични условия като бури, които са достатъчни да влошат работата на стандартните приемници.

Инсталация

Оптичните кабели са по-леки, с по-малък диаметър, но и по-чувствителни на механични влияния като огъване и натиск в сравнение с коаксиалните. В допълнение, те се свързват по-сложно, чрез сплайсване, и изискват по-скъпа инфраструктура. За сравнение, коаксиалните се инсталират доста по-лесно и опростено.

Заслужава си да се отбележи, че оптичните кабели все пак имат и едно специфично инсталационно преимущество и то е, че един такъв може да пренася различни видове сигнали - интернет, телевизия и други. Следователно, няма да ви се налага да прокарвате прекалено много от тях, които да ви създават битови неудобства.

Цена

Сигурно се досещате, че инсталацията на оптична телевизия и интернет на теория е по-скъпата алтернатива, но разликата съвсем не е толкова голяма, че да неутрализира всички неоспорими предимства, които изброихме. Ако можете да си позволите да инвестирате няколко допълнителни лева на месец, задължително го направете. Ще се радвате на бърз интернет и телевизия с кристално качество, които не прекъсват.



Рейтинг :
09.09 2023 в 05:05 1
+ 2
- 0
sffsdf38986
 
Още от : Бизнес
Всички текстове и изображения публикувани в Auto.OFFNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.